De gemiddelde huurprijs van een woning in Brussel stagneert sinds 2013. Voor een gemiddelde woning betaalt de huurder 710 euro per maand. Dit is slechts een paar euro’s meer dan in de afgelopen jaren. De huurprijzen in de eerste kroon halen die in de tweede kroon beetje bij beetje in.

De mediane huurprijs (de 'middenste' huurprijs, waarbij 50 procent van de appartementen duurder is) is ten opzichte van vorig jaar van 650 naar 660 euro gestegen, naar dezelfde prijs als in 2013.

Dat blijkt uit een enquête van het Observatiecentrum van de Huurprijzen in meer dan 5.000 woningen. Het gaat daarbij om geactualiseerde huurprijzen, waarbij rekening is gehouden met de inflatie. (Lees verder onder de grafiek)

Het comfortpeil van de woningen is in de afgelopen jaren wel flink gestegen: (Lees verder onder de grafiek)

De Brusselse bevolking bestaat uit voor 62 procent uit huurders. Hoewel de gemiddelde leeftijd van de huurders als gevolg van de langere levensverwachting stijgt, zijn de meeste huurders jong en alleenstaand. Die cijfers blijven constant door de jaren heen. (Lees verder onder de grafiek)

Slechts 6 procent van alle huurders doen aan medehuur, waarbij ze een woning delen met vrienden of onbekenden. Dat aandeel bleef de afgelopen jaren stabiel. “Het gaat om een segment van jongvolwassenen in een overgangsfase waarvan het aandeel in de totale bevolking niet opmerkelijk doorheen de tijd evolueert”, concludeert het Observatiecentrum van de Huurprijzen.

Met uitzondering van de koppels met twee inkomens blijkt dat alle segmenten van de huurdersbevolking gemiddeld meer dan 30 procent van het gezinsbudget aan de huur van de woning besteden, het maximum dat door experts wordt aangeraden. Huurders die leven van uitkeringen spenderen zelfs 45 à 50 procent van hun inkomsten aan huur. (Lees verder onder de grafiek)

Waar is wonen het duurst?
De huurprijzen in de eerste kroon, net rondom het stadscentrum, liggen sinds de start van de enquête in 2004 al lager dan in de tweede kroon. Maar de prijzen dichter bij het centrum stijgen wel meer, waardoor ze de prijzen in de tweede kroon een beetje inhalen. Een woning in de eerste kroon heeft nu een gemiddelde huurprijs van 677 euro (mediaan 625 euro) , in de tweede kroon is dat 741 euro (mediaan 700 euro).

De duurste gemeenten om in te wonen blijven de Woluwes, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel, net zoals vorig jaar. Daarna volgen Oudergem en Evere. Een huurwoning blijft het goedkoopst in Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni