‘Innovatiever omspringen met studentenhuisvesting’

Michaël Michiels
© BRUZZ
08/06/2016

BRUSSEL – Studentenhuisvesting inzetten als motor van de stad. Dat is het doel van de pilootprojecten ‘Studenten maken stad’, die vorige week gelanceerd werden op Campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool.

Met de pilootprojecten willen Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD), de vzw BR(ik en het team van de Vlaamse en Brusselse Bouwmeester een oproep doen aan ambitieuze bouwheren om mee te gaan in een innovatief verhaal voor het realiseren van studentenhuisvesting in Brussel.

Referentieprojecten
Brussel is nog steeds de grootste studentenstad van het land, met 90.000 studenten verspreid over vijftig instellingen voor hoger onderwijs. Toch is de stad niet zo aantrekkelijk voor jongeren in vergelijking met Gent en Leuven.
“Dat komt mede door de studentenhuisvesting,” zegt waarnemend Vlaams Bouwmeester Stefan Devoldere. “De ambitie met dit project is studentenhuisvesting te gebruiken als motor voor de stad. We kijken hiervoor voornamelijk naar referentieprojecten in binnen- en buitenland. Zo heb je Gate 15 in Antwerpen en de Arcueil in Parijs waarbij oude leegstaande en vervallen panden omgebouwd werden tot moderne en innovatieve studentenwoningen.”

Volgens het studieteam URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck/Rebelgroup moeten we de mindset bij studenten ook veranderen door in te zetten op innovatieve projecten. “Veel studenten hebben drempelvrees om in Brussel te komen wonen, dat zien we aan de cijfers. Slechts 60 procent kiest voor een studentenwoning, de andere 40 procent blijft thuis wonen en pendelt elke dag. Van de 60 procent die effectief in Brussel woont, is er een groot deel dat geen kot of studentenwoning heeft, maar met enkele vrienden een appartementje huurt,” zegt Yves Malysse.

Op maat
Malysse pleit er ook voor om met dit piloot-project niet enkel in te spelen op de noden van de studenten. “De belangrijkste criteria voor huisvesting zijn de huurprijs en de nabijheid van openbaar vervoer. Daarnaast is collectieve ruimte om te studeren de laatste jaren een steeds doorslaggevender argument geworden. Daarom is het belangrijk om dit te integreren in de toekomstige projecten.”

“Een studentenkamer moet niet langer dienen om in te leven en te studeren, want dat doen studenten nu in een bibliotheek of in een collectieve ruimte zoals een woonkamer. Het is dus belangrijk om de indeling van de collectieve ruimtes in een studentenwoning op maat van de student te maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni