Inschrijvingen secundair onderwijs: snelheid telt, Groen wil wijziging

FVDE
© BRUZZ
21/02/2017

Vandaag gaan de inschrijvingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs van start. Veel tijd om te twijfelen hebben de ouders niet, want in het middelbaar onderwijs is snelheid cruciaal: de populairste scholen zijn al binnen enkele seconden volzet. Groen pleit alvast voor een ander en eerlijker systeem, en voor hetzelfde systeem in Vlaanderen en Brussel. Bovendien vindt de oppositiepartij dat de VGC nog meer moet anticiperen op de stijgende vraag, en nog zeker duizend extra schoolplaatsen moet creëren.

Om 13 uur moeten alle ouders die hun kind in een Nederlandstalige middelbare school in Brussel willen inschrijven, klaar zitten achter een computer. Dan moeten ze zo snel mogelijk hun voorkeursschool doorgeven. Velen doen daarbij een beroep op vrienden en familie, om meer kans te maken.

3,5 seconden
Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) kan ervan meespreken: “Twee jaar geleden wou ik mijn zoon inschrijven. Onze keuze was doorgegeven na 4,5 seconden, en we dachten dus wel safe te zitten, maar uiteindelijk bleek de school al vol te zitten na 3,5 seconden.”

Voor De Lille is het een oneerlijk systeem: “Niet iedereen wordt gelijk behandeld: kinderen van mensen die niet zomaar vrij kunnen krijgen van hun werk, die geen breed netwerk hebben of die niet over de nodige (financiële) middelen beschikken, hebben veel minder kans om ingeschreven te worden in de school van hun keuze. En je moet bovendien over een goede computer en een snelle internetverbinding beschikken.”

Groen pleit daarom voor een ander systeem, waarbij tijd niet het enige criterium is. “Men kan bijvoorbeeld ook rekening houden met de afstand tussen de woonplaats en de school, of met de basisschool waarop het kind gezeten heeft.” Maar een concrete voorkeur heeft De Lille niet: “Ik vind niet dat de politiek een systeem moet opdringen. De scholen zouden dat zelf moeten kiezen.”

Wel vindt de politicus dat het systeem hetzelfde zou moeten zijn in heel Vlaanderen en Brussel: “Nu heb je 101 verschillende inschrijvingsprocedures. Soms gebeuren de inschrijvingen online, ergens anders is het dan weer telefonisch te doen of moet je voor de schoolpoort gaan staan. Dat is niet vanzelfsprekend. Zeker niet omdat veel Brusselse ouders hun kinderen naar scholen in Vlaanderen willen sturen. Als je als ouder uit Laken enkel een plaats hebt in een school in Ukkel, is een plekje in de Vlaamse Rand waarschijnlijk meer geschikt.”

Extra plaatsen
Niet alleen het systeem moet veranderen, de Brusselse secundaire scholen moeten er ook extra plaatsen bijkomen. “Nu is er nog net plaats genoeg, maar het capaciteitstekort uit het basisonderwijs verschuift langzaam maar zeker naar het middelbaar onderwijs”, zegt De Lille. “Volgens de capaciteitsmonitor van de Vlaamse Gemeenschap zullen er tegen 2020-2021 2750 plaatsen tekort zijn. Er worden nu al twee scholen gebouwd in Koekelberg en Schaarbeek, met in totaal zo’n 1.600 à 1.700 leerlingen. Er moeten dus nog een duizendtal plaatsen extra gecreëerd worden”, vindt De Lille.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni