Japanse Toren en Chinees Paviljoen in Laken worden beschermd

© Belga
19/10/2017

De Brusselse regering heeft de beschermingsprocedure opgestart voor de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken. Het gaat om erfgoed met uitzonderlijke waarde dat vandaag in gevaar is, stelt minister-president Rudi Vervoort in een mededeling. De beslissing komt er op de vooravond van de eerste internationale 'Dag van het Landschap'.

Het Chinees Paviljoen, de Japanse Toren en het Museum van Japanse Kunst vormen samen de Musea van het Verre Oosten. Het geheel is verwezenlijkt door de Parijse architect Alexandre Marcel in samenwerking met Belgische, Parijse en Japanse ambachtslieden, geïnspireerd door de 'Tour du Monde' op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

Deze twee atypische monumenten in het Brussels landschap zijn een mooi voorbeeld van hun respectieve architectuur van oorsprong, besteld in het begin van de twintigste eeuw door Koning Leopold II als eerbetoon aan deze beide landen. Ze passen in de ontwikkeling van Laken rond het koninklijk domein en zijn een illustratie van de beïnvloeding tussen het Verre Oosten en het Westen en van de ruim honderd jaar oude betrekkingen tussen België, Japan en China.

Door falend onderhoud zijn de Musea van het Verre Oosten sinds oktober 2013 gesloten voor beveiligingswerken en om de stabiliteit van het Chinees Paviljoen te herstellen. De collecties (kostbare gravures, wapenrustingen, porselein) zijn overgebracht naar de kelders van het Jubelparkmuseum. Voor minister-president Rudi Vervoort, bevoegd voor het erfgoed, wordt het nu dringend tijd dat deze monumenten, die eigendom zijn van de Federale Staat, beschermd worden omwille van hun zowel historisch en artistiek als wetenschappelijk, esthetisch en technisch belang.

Voor de Japanse Toren, een rijk totaalkunstwerk van zeer grote esthetische waarde dat geldt als baken van het Koninklijk Domein in het Brussels stedelijk panorama, geldt de beschermingsmaatregel voor de volledige toren als monument en voor de tuin als landschap. De beschermingsprocedure voor het Chinees Paviljoen, dat ligt in een opmerkelijk bomenrijk park dat sinds 1997 als landschap beschermd is, heeft betrekking op het hele goed maar evenzeer op de sierelementen van het interieur, het oorspronkelijke meubilair, het bijgebouw en de tempel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni