Jean Reyplein heeft enige openbare barbecue in gewest

FVDE
© BRUZZ
05/07/2016

Op het Jean Reyplein in de Europese wijk zijn sinds eind juni twee grote, openbare barbecues geplaatst. Iedereen die wil kan er mits een aantal voorwaarden tijdens de maand juli gratis gebruik van maken. Al wordt wel enige culinaire creativiteit gevraagd aan de gebruikers. 'We willen een Europees receptenboek creëren'', zegt initiatiefnemer European Cooking.

Een openbare barbecue is een zeldzaam fenomeen in het Brussels Gewest: in het verleden stond er enkel eentje in het Sauvagèrepark in Ukkel. In parken van Leefmilieu Brussel waren nergens barbecuestellen te vinden. Minister van Leefmilieu Céline Frémault (CDH) toonde zich geen voorstander vanwege mogelijke conflicten tussen gebruikers, de bijhorende alcoholconsumptie en afvalberg.

De barbecue op het Jean Reyplein is een initiatief van de organisatie European Cooking, en is een heel ander initiatief: er hangt immers een heel concept aan vast, dat ondersteund wordt door zowel de Stad Brussel als het Brussels Gewest. Aan gebruikers wordt gevraagd “om je nieuwe Europese recept met de gemeenschap te delen”. “Iedereen mag hem gebruiken: een groep vrienden of collega’s, maar ook een jonge chef-kok die een gerecht wil uitproberen, of een ambassade of culturele instelling die een bepaald lokaal gerecht wil promoten”, aldus Sven Lenaerts van European Cooking.

“We willen de mensen vragen om een beetje creatief te zijn”, gaat de organisator verder. “We vragen om Europese recepten als basis te nemen en die te transformeren, om bijvoorbeeld verschillende Europese gerechten met elkaar te mengen. Ze mogen ook foto’s van de gerechten nemen, die wij dan op onze blog plaatsen. Die blog moet dan een soort ‘Europees receptenboek’ worden.” Het is dus niet de bedoeling om alleen chipolata’s en een brochette op de barbecue te leggen: dat wordt weliswaar niet strikt verboden, maar toch is een beetje originaliteit gewenst.

Naast de barbecuestellen vind je er ook 30 tafels, een kleine moestuin om groentjes bij de maaltijd te voorzien en een luifel voor als het regent. Je kan de barbecue gewoon boeken op de website van de organisatie. European Cooking voorziet houtskool en gereedschap voor de barbecue.

Kookworkshops
Wie geen inspiratie heeft voor wat hij of zij op de barbecue moet leggen, kan altijd aansluiten bij één van de kookworkshops die European Cooking organiseert, elke woensdag in juli. Een chef-kok bereidt telkens drie gerechten uit een bepaald land voor. Hij gebruikt zowel Belgische producten als producten uit het gastland. Zo staat de kookworkshop van woensdag 6 juli in het teken van Spanje: je kan kiezen uit het een vegetarische maaltijd, een vleesgerecht of een speciaal tapasrecept.

European Cooking wil met dit project de Europese wijk nieuw leven inblazen: “Vorig jaar plaatsten we al bankjes, nu gaan we nog een stap verder”, vertelt Lenaerts. “We willen laten zien dat Europese expats niet zomaar in een bubble leven, maar dat ze ook samen met de Brusselaars leuke dingen willen doen in de publieke ruimte. We willen het Jean Reyplein opnieuw tot leven brengen voor de buurtbewoners en de bezoekers van de Europese instellingen”

Voorlopig is de barbecue enkel in juli te huren. “In augustus nemen we een break, maar het is de bedoeling om het initiatief vanaf september verder te zetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni