Jetse pastoor over nieuwe moskee: 'Bruggen bouwen is de opdracht'

YP
© BRUZZ
24/02/2017

De bouwaanvraag voor de grote moderne 'moskee van de toekomst' in Jette met een sportzaal en een polyvalente ruimte lokt gemengde reacties uit. De pastoor van de Jetse Sint-Pieterskerk Dirk Vannetelbosch pleit echter voor tolerantie. "Het is onze opdracht om bruggen te bouwen en open te staan voor nieuwe ideeën."

Het ontwerp van de nieuwe moskee is een combinatie van zowel Westerse als Marokkaanse invloeden. En daar heeft Boubker Macbahi, imam en voorzitter van cultureel centrum Averroës een goede reden voor.

"Het doel van deze moskee van de toekomst is om de gemeenschap te verenigen. Dit gebedshuis moet een symbool worden van een open samenleving waarin voor iedereen een plaats is", zegt hij in La Capitale.

Koekjes
Pastoor Vannetelbosch deelt die visie. "Mensen hebben soms angst voor wie of wat ze niet kennen," zegt hij aan BRUZZ. "Maar het is onze taak om ze warm te maken om toch open te blijven staan voor elkaar." Hij onderstreept daarbij het belang van de democratische waarde van vrijheid. "Iedereen is vrij om het leven en geloof te beleven dat hij of zij verkiest", klinkt het.

De huidige moskee ligt vlakbij de kerk en de twee gemeenschappen komen er goed overeen. "De imam komt regelmatig langs in de kerk en in de pastorie", vertelt Vannetelbosch die goed met Macbahi bevriend is. "Hij eet dan altijd veel te veel van mijn koeken." (lacht)

Crowdfunding
Op de plannen om de bouw van de moskee via crowdfunding te realiseren, reageert Vannetelbosch enthousiast. "Ik wens hen proficiat dat ze er anno 2017 in slagen om met een hele gemeenschap achter zo'n onderneming te staan", vindt hij. "Door te kiezen voor crowdfunding geeft de imam overigens ook het signaal dat hij de bal in het kamp van zijn gemeenschap legt om allemaal een steentje bij te dragen."

Die sterke samenhang onder moslims staat volgens de pastoor in contrast met de katholieken. "De laatste decennia heeft onze westerse gemeenschap zich niet onbegrijpelijk afgezet tegen de kerk, maar daardoor staan mensen soms argwanend tegenover geloofsgemeenschappen die wel nog groeien en bloeien", legt hij uit. "Misschien kunnen we daar toch nog iets van leren?"

Open houding
Tegelijkertijd ontkent hij niet dat er ongerustheid over de islam leeft door de gebeurtenissen in België en op het wereldtoneel. "We zijn op onze hoede, maar we moeten hoopvol in de toekomst blijven geloven", brengt hij daar tegenin. "En het is de opdracht van ons allemaal om samen aan die toekomst te bouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni