Jeugdbond Natuur & Milieu slaat voor het eerst tenten op in Brussel

SDS
© BRUZZ
28/07/2016

De Vlaamse jeugdbeweging JNM (Jeugdbond voor Natuur& Milieu) slaat voor haar tiende zomercongres voor het eerst haar tenten op in een stad. De leden komen de onvermoede natuur in Brussel ontdekken, gaan langs bij Cyclo en Cyclehack, en bij stadslandbouwprojecten. “We willen de andere leden laten zien dat Brussel niet alleen uit beton bestaat."

Er is een Quartier Maritime mét boerenvijver, een Beursplein waar de workshop ‘meubels maken van paletten’ gisteren doorging. De speelplaats waar de tenten opstaan heet niet licht symbolisch Maximiliaanpark. En in de Matongetent legt een chiromedewerkster aan JNM-leden uit hoe ze kinderen met andere sociaal-culturele achtergronden beter kunnen bereiken. De Jeugdbond voor Natuur en Milieu is tot zondag neergestreken op de terreinen van atheneum De Toverfluit net naast het Scheutbos, en steekt de locatie van het congres ‘ICI BXL’ duidelijk niet onder stoelen of banken.

“Dit jaar vindt het congres voor de allereerste keer buiten Vlaanderen plaats, en wel in Molenbeek”, schreef JNM zelf in een persbericht. “Een kampeerplek vinden in Brussel was ongelooflijk moeilijk”, zegt Elias Van Bruyssel, eindverantwoordelijke van het congres. “We hebben heel lang gezocht”, zegt zijn zus Laura. “Overal aangeklopt, maar dit was uiteindelijk de beste optie. Al was het nog lang zoeken hoe je de haringen van een tent in de tegelvoegen van de speelplaats kunt hameren.”

‘Niet alleen beton’
JNM bestaat al 33 jaar en telt 3.000 leden over heel Vlaanderen, van wie ruim 100 in Brussel. De Brusselse afdeling groeide in de afgelopen drie jaar heel sterk, onder meer doordat er een betaalde medewerker kwam. De Brusselse vrijwilligers kregen twee jaar geleden het idee om de hoofdstad als uitvalsbasis voor te stellen voor het zomercongres, dat normaal ergens op het platteland in het veld plaatsvindt.

Tevasandalen zijn populair bij de zowat negentig JNM-leden die onder een wisselvallige hemel aanschuiven voor het (vegetarische) middagmaal. Ze zijn tussen 15 en 27 jaar oud. Vrijdag na de werkuren verwachten de organisatoren dat daar nog zowat zestig mensen bijkomen.

“We wilden de rest van Vlaanderen naar hier halen om ze te laten zien dat Brussel niet alleen uit beton bestaat”, zeggen Elias en Laura van de Brusselse JNM. “Hier zitten dieren en planten die je niet op andere plekken in Vlaanderen vindt.” Zo gaan ze morgen ringslangen bekijken die zich in het moeras van Ganshoren schuilhouden.

“Maar er zijn hier ook volkstuintjes, en de lokale brouwerijen die ons bier leveren. We gaan de stadsboerderij op het dak van Abattoir bezoeken, en we hebben net een imker op bezoek gehad die vertelde hoe je bijen in de stad kunt houden.” Ook Vlaams Brusselminister Sven Gatz (Open VLD), die zelf in Molenbeek woont, komt een keer langs.

Daarnaast staat de prangende kwestie van integratie op de agenda. "De uitdagingen zijn hier uitvergroot. Hoe overtuigen we kansarme kinderen, of kinderen met een andere culturele achtergrond om zich bij ons aan te sluiten? Daar kunnen leden in andere steden ook veel van leren."

Met de bakfiets naar Bio-Planet
Maar de JNM’ers steken ook zelf de handen uit de mouwen. Met de bakfiets halen ze dagelijks voedseloverschotten op bij de Bio-Planet van Dilbeek (“heel slecht fietspad wel”) en brengen ze hun compost naar het iets verderop gelegen Marie Joséepark. Laura: “Daar hebben we eerst nog een compostbak moeten ineen knutselen, de bestaande bak kon al die extra compost niet aan.”

Samen met Les Amis du Scheutbos gaan de leden van JNM vrijdagochtend de invasieve Japanse duizendknoop te lijf, en vrijdagavond zullen ze meefietsen met de maandelijkse Critical Mass-tocht. Zaterdagmiddag denken ze na over burgeractivisme tijdens hun ‘Grote Debat’.

“We wilden laten zien dat de enige Belgische grootstad interessant, leefbaar en aangenaam is”, zegt Laura. “Het doembeeld over het lot van fietsers hier klopt bijvoorbeeld niet. Er is nog veel werk aan de winkel, uiteraard, maar er is ook vooruitgang te zien. In het centrum zijn er nu hele rijstroken voorzien voor fietsers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni