© Lokale Politie

Politiezone West: ‘Veel antiterreurgeld voor Brussel nog niet gebruikt’

AL
© BRUZZ
24/08/2016

De korpschef van de politiezone West, Johan De Becker, ziet vijf maanden na de aanslagen nog steeds te veel politieke desinteresse en te weinig middelen voor Brussel. Politici uit Vlaanderen en Wallonië laten de hoofdstad bewust links liggen, vreest hij, om problemen daar te houden en een eenmaking van de politiezones te forceren.

“Het is al te gemakkelijk om Brussel met de vinger te wijzen en te zeggen: de problemen situeren zich in Brussel en het heeft te maken met een weigering tot fusie van die korpsen, met één korps zou het veel beter draaien. Nee, het heeft te maken met een tekort aan middelen. Er móeten meer middelen komen naar Brussel om de veiligheidsproblemen op een correcte manier aan te pakken”, zegt De Becker.

Brussel gemakkelijk weggeschoven
Sinds de aanslagen in Parijs in november vorig jaar en in Brussel in maart van dit jaar, regent het aankondigingen over antiterrorismemaatregelen en zie je in de stad veel groen en blauw op straat. De korpschef van de politiezone die waarschijnlijk het meest voelt van de terreurdreiging ontkent niet dat er inspanningen gebeuren: “Er is een kanaalplan goedgekeurd door de regering. Er is een massa geld voorzien voor de strijd tegen terrorisme. “

Maar, zegt De Becker, met een groot deel van het geld voor Brussel is nog niets gebeurd. “Mijn collega van de federale politie wacht nog altijd op zijn personeel, het Brussels parket wacht op versterking, de lokale korpsen wachten op versterking. Het is hoogdringend tijd die te realiseren.”

De Becker ziet een dubbele agenda van politici in de trage inzet van middelen in Brussel. Ten eerste, denkt hij dat sommigen problemen in het gewest willen laten duren om zo hun eis voor een eengemaakte politiezone kracht bij te zetten. De Becker is daar geen voorstander van, wél van de regeling zoals afgesproken bij de zesde staatshervorming: het behoud van de zes politiezones, onder coördinatie van minister-president Rudi Vervoort.

Ten tweede, lijkt het De Becker dat Vlaamse en Waalse politici Brussel bewust links laten liggen om problemen in de hoofdstad te houden en zo van zich af te schuiven. “Men heeft zowat de indruk: alles is daar mogelijk, alle miserie van de wereld in Molenbeek, en dat politiekorps zal ook wel niet fameus draaien.” Dat laatste weerlegt De Becker logischerwijs met klem. Maar: “We begrijpen niet hoe het komt dat het zolang duurt om versterking structureel te organiseren en geld in te zetten.”

Meer dan flikken in Molenbeek

“Wat wij vragen zijn structurele maatregelen”, zegt De Becker uitdrukkelijk. Via het Kanaalplan kreeg de politiezone West meer personeel door een detachering vanuit de federale politie. Maar hij wil ook écht meer personeel voor de lokale politie in het Brussels gewest en voor de federale gerechtelijke politie, die zich bezighoudt met terrorisme.

Het kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beslaat vijf politiezones. Het is nu getest in de zones Brussel-West en Vilvoorde-Machelen. “Ik herinner eraan dat er nog drie andere Brusselse zones aan het wachten zijn op politiepersoneel, de zone Hoofdstad, de zone Zuid en de zone Noord. Het personeel is beloofd voor 1 september en wij hopen dat dat personeel er inderdaad ook zal zijn.”

De Becker vreest dat naarmate de tijd vordert het personeel van de federale politie dat naar de kanaalzone kwam, weer zal verhuizen naar andere taken. En er zijn niet enkel meer middelen nodig voor de politie in de hoofdstad, ook voor gemeentebesturen en parket.

“Op financieel vlak, structureel, is er tot op heden niets veranderd”, zegt De Becker. “De gemeentebesturen (die bijvoorbeeld betrokken zijn bij de controle van woningen n.v.d.r.) hebben geen versterking gekregen en dus stapelt het werk zich op, onder andere bij het gemeentebestuur van Molenbeek. Wij leveren een massa aan informatie, maar die moet ook kunnen verwerkt worden.”

Alarmbel van 1.600.000 euro

De Becker wijst het tekort aan personeel bij de lokale politie - “een onderbemanning van 600 inspecteurs” - in het Brussels gewest deels ook toe aan de geldproblemen van verschillende gemeenten, die hun korpsen moeten financieren. De gemeente Molenbeek bijvoorbeeld is zo goed als failliet. Daarbij komt volgens De Becker ook de bevolkingsstijging: het personeel van politie, gemeente en OCMW stijgt niet evenredig. De staat moet op verschillende vlakken investeren in Brussel, pleit De Becker overtuigd.

“Ik moet volgende week naar het politiecollege met de rekeningen van vorig jaar en ik zit met een tekort van 1.600.000 euro. Die zal ergens moeten gevonden worden. Ik trek aan de alarmbel en ik zeg: aan het Noorden en het Zuiden van het land gaat men moeten verstaan dat Brussel een specifieke aanpak vraagt.”

Op dinsdag 30 augustus start op televisiezender VIER ‘Niveau 4’, een docu-reeks van Eric Goens over de politiezone Brussel-West:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni