Bijleszoeker Pieter Minnebo BRUZZ 1564

Jonge ondernemer wil bijlessen democratiseren

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
29/03/2017

Een uit de hand gelopen hobby. Zo noemt Pieter Minnebo, van opleiding bouwkundig burgerlijk ingenieur, zijn website Bijleszoeker, waarmee hij sinds twee jaar bijlesgevers en studenten met elkaar in contact brengt. De duizendste actieve leraar is intussen een feit. “Ik ben er trots op dat we op de payroll van RSC Anderlecht staan.”

Is Bijleszoeker de Uber van de bijlessen? De welbespraakte oud-VUB-student glimlacht bij zijn thee in café Quartier Latin tegenover het station van Etterbeek. Hij weet maar al te goed dat de alternatieve taxi- en bezorgingsdienst uit San Francisco omstreden is. Feit is wel dat hij de internet- en deeleconomie omarmt en de bijlessector door elkaar wil schudden. Het verschil is voor hem duidelijk: “Bij ons betaal je als ouder of student de helft van de marktconforme prijs: 15 à 25 euro in plaats van 40 à 50 euro per uur. Terwijl de leerkracht er meer aan overhoudt. Ik ga ervan uit dat andere bijleskantoren ons niet graag zien.”

Wie bijles wil krijgen voor een bepaald vak in het hoger of middelbaar onderwijs, kan zich inschrijven op de website. Bijleszoeker gaat op zoek naar een geschikte leraar, die – althans voor een langere module – twee uur gratis lesgeeft. De lessen vinden meestal plaats bij de leerling of student thuis, op kot, in een studieruimte of bibliotheek. Als de beide partijen met elkaar verder in zee willen, spreken ze onderling een tarief af. Het platform strijkt geen commissie op, maar rekent de student, afhankelijk van het pakket dat hij kiest, een eenmalige administratieve bijdrage van 50 à 95 euro aan.

Vooral studenten en pas afgestudeerden geven bijles, maar ook leerkrachten die een bijverdienste zoeken of gepensioneerden. Ze kunnen opteren voor een statuut als zelfstandige in bijberoep of student-ondernemer. Maar wie staat garant voor de kwaliteit van de lesgevers? “We nodigen hen uit op een gesprek. Behalve naar de studies en diploma’s kijken we voornamelijk naar hun sociale capaciteiten. Kunnen ze een boodschap overbrengen? Voor welke leeftijdscategorie zijn ze geschikt? Bovendien vragen we de studenten na de eerste lessen om feedback.”

In het middelbaar is er vooral vraag naar bijlessen wiskunde, wetenschappen en talen. In Vlaanderen willen leerlingen hun Frans bijspijkeren, in Brussel gaat het vaak om Nederlands. Bij de studenten springen wiskunde en statistiek erboven uit. Vaak hapert er iets aan de studiemethode. “Wiskunde kan een kapstok zijn om gestructureerd te leren leren,” legt Minnebo uit. Hij benadrukt dat de leerkrachten en de scholen een essentiële rol spelen: “Wij willen een aanvulling zijn. Er zijn altijd leerlingen die meer met de leerstof bezig moeten zijn om te slagen.” Hoewel hij geen waterdichte garanties kan bieden, is hij overtuigd van de meerwaarde van de begeleiding. “Als je consequent bijles volgt, gaan de resultaten erop vooruit.”

In de twee jaar dat de site bestaat, heeft de 26-jarige ondernemer veel bijgeleerd. Bijvoorbeeld dat de vindbaarheid van de website via Google van primordiaal belang is. “Ik investeerde het afgelopen jaar in search engine optimalisatie, want dat levert een grote return on investment op.” Bijleszoeker heeft niet voor niets een Facebook-pagina en een YouTube-kanaal. Een eigen app bleek te weinig voordelen te hebben en een Franstalige tegenhanger kwam niet van de grond. Het platform blijft als uitvalsbasis Brussel hebben, waar driehonderd van de duizend leraren actief zijn, maar heeft ook regioverantwoordelijken in studentensteden zoals Leuven, Gent en Antwerpen.

Paars-wit
Als trouwe Anderlechtsupporter gaat Minnebo er prat op dat hij de Belgische recordkampioen tot zijn klanten mag rekenen. “De jeugdtalenten missen vaak lessen op school, maar de club vindt het belangrijk dat ze hun diploma halen. Daarom worden wij ingeschakeld.” Versterkt de samenwerking met de rijke topclub niet het gevoel dat bijlessen alleen voor de happy few weggelegd zijn? “We hebben door onze scherpe prijzen de doelgroep breder gemaakt, maar financieel lukt het niet voor iedereen, zeker niet in Brussel. We komen helaas nog niet in aanmerking voor subsidies om ook kansarme gezinnen te kunnen bedienen.”

Minnebo heeft een Brussels parcours achter de rug. Hij is geboren in Jette, ging naar het Koninklijk Atheneum van Koekelberg en studeerde voor burgerlijk ingenieur aan de VUB. Hij hield er een Brusselse mentaliteit aan over, gekenmerkt door je m’en foutisme en creatief op zoek gaan naar oplossingen.
De speeltijd lijkt voorbij voor Minnebo. Hij werd vader van een dochter en bouwde een huis in het landelijke Hélécine in Waals-Brabant. Zijn start-up nadert de 25.000 euro omzet per jaar. Tegelijk kriebelt het om als ondernemer voluit te gaan voor zijn passie voor de bouwsector.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni