Joodse school in Anderlecht sluit de deuren

KDM
© BRUZZ
10/11/2017

Het Joodse atheneum in Anderlecht houdt definitief op met lesgeven. De school ging al langer gebukt onder schulden en een dalend aantal leerlingen. "Ze was te groot, te ambitieus, te megalomaan", zegt Serge Rozen, voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties aan BRUZZ.

De Joodse school Maïmonides geeft er de brui aan. De toekomst van de school, die gebukt ging onder de schulden, oogde al jaren onzeker. Maar sinds de start van dit schooljaar worden er geen lessen meer aangeboden in het haast iconische gebouw aan de Poincarélaan in Anderlecht. Dat schrijft BX1 en werd ook aan de redactie van BRUZZ bevestigd.

De zwaar beveiligde school zat financieel al langer in slechte papieren, en trok steeds minder leerlingen aan.

De school zou evenwel nog op zoek zijn naar een nieuwe locatie waar ze haar lessen op termijn mogelijk voort zou kunnen zetten. De middelen daarvoor zijn echter beperkt, zolang het gebouw in Anderlecht niet verkocht raakt. Eén potentiële koper, de gemeente Anderlecht, liet in het verleden al weten dat de vraagprijs de officieel geschatte waarde van het pand ver overstijgt.

'Hostiele omgeving'
Volgens Rozen is de vraag naar Joods religieus onderwijs in Brussel al bij al beperkt. Het verbaast hem dus niet dat het atheneum in Anderlecht de deuren heeft moeten sluiten. "Door de onzekerheid van de voorbije jaren kan ik de ouders begrijpen die hun kinderen niet langer naar de school wilden sturen", zegt hij.

Verder ligt het aantal Joden in Brussel volgens Rozen niet hoog genoeg om een groot aantal Joodse scholen te verantwoorden. "Ik schat dat er vandaag nog iets van een 15.000 Joden in Brussel wonen", zegt hij. "Veel jonge Joden verlaten de stad. Sommigen onder hen gaan in het buitenland studeren en komen niet terug. Anderen verlaten Brussel bewust vanwege de bij momenten hostiele omgeving tegenover Joden."

Brussel telt vandaag nog twee andere Joodse scholen: een lagere school in Vorst en een atheneum in Ukkel.

'Slecht voor de sfeer'
Rozen stipt verder nog aan dat de noodzaak aan beveiliging weegt op Joodse scholen, zowel financieel als qua sfeer. "Het kan voor die kinderen niet aangenaam zijn naar een school te gaan die onder politie- of legerbewaking staat." Private beveiliging is ook niet bepaald goedkoop, geeft Rozen toe.

Of dat ook de doodsteek heeft betekend voor Maïmonides? "Het mag gezegd, de schulden die de school aangegaan is voor het gebouw in Anderlecht waren te groot. Het hele project was te ambitieus, te megalomaan", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni