© BX1

Kazachgate: Leterme wijst naar De Decker, verwijt Reynders niets

© Belga
12/07/2017

Oud-premier Yves Leterme vindt de houding van oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) in de zaak rond de wet op de verruimde minnelijke schikking onaanvaardbaar. De inmenging van de Franse staat om de problemen van miljardair Patokh Chodiev in ons land op de lossen, noemt hij 'verwerpelijk' en 'totaal niet gepermitteerd'. Hij verwijt toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR) evenwel niets.

Dat heeft Leterme woensdag verklaard in de onderzoekscommissie Kazachgate. Die gaat na of er sprake was van ongeoorloofde inmenging bij de totstandkoming en toepassing in 2011 van de wet op de verruimde minnelijke schikking - de zogenaamde afkoopwet. Leterme stond in die tijd aan het hoofd van de regering in lopende zaken.

Chodiev en twee kompanen waren bij de eersten om van die wet gebruik te maken. Kringen in en rond het Elysée stelden een team advocaten samen om de gerechtelijke problemen van het Kazachse trio in ons land te regelen. Vanuit Kazachstan had Parijs het signaal gekregen dat zo'n oplossing een commerciële deal met het Oost-Europese land zou kunnen smeren. Van dat team maakte naast De Decker ook Catherine Degoul deel uit. De Decker heeft steeds ontkend lobbywerk te hebben verricht.

De verruimde minnelijke schikking werd in 2011 gekoppeld aan de versoepeling van het bankgeheim. Leterme verklaarde nooit iets te hebben opgemerkt dat op beïnvloeding zou kunnen wijzen. Daarbij werd vaak in de richting van de MR en het kabinet-Reynders gekeken. "Ik heb op geen enkel moment het gevoel gehad dat er meer aan de hand was dan de zorg van een titularis van een beleidsdomein dat maatregelen in zijn domein tot goedkeuring aanleiding zouden kunnen geven", zei Leterme.

Verwerpelijk
Het Franse initiatief noemde hij "verwerpelijk". Mocht hij er van op de hoogte zijn geweest, "dan sluit ik niet uit dat ik minstens uitleg had gevraagd. In de politiek en diplomatie zijn er vaak geruchten, roddels en complottheorieën. Ik zou minstens gevraagd hebben wat de ware toedracht was."

De rol van De Decker is voor de ex-premier "absoluut niet toelaatbaar" en "ver over de grenzen van wat deontologisch aanvaardbaar is". Het is bekend dat De Decker in de periode voor de goedkeuring van de wet onaangekondigd bij minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) thuis en op zijn kabinet langskwam. Volgens zijn kabinetschef had De Decker toen gevraagd tussen te komen voor een minnelijke schikking voor Chodiev. Leterme kon zich niet herinneren dat De Clerck hem ooit over dat bezoek heeft aangesproken.

Ook tijdens twee gesprekken die Leterme in zijn periode als premier had met de Kazachse president is volgens de gewezen eerste minister met geen woord gerept over de Oezbeeks-Belgische miljardair.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni