© Saskia Vanderstichele

Naast supermarkt of afhaalchinees bestaat er nog een andere optie: eetbare planten. De helft van alle Brusselse planten kunnen zo de potten in. Woensdag kunt u er gratis naar op zoek in een stukje Lakense natuur, en dat onder begeleiding van experts.

"Tussen twee straten in Laken ligt een uniek stukje natuur verborgen", zegt Ben Brumagne uit Laken, oprichter van Forest To Plate. "Omdat het terrein al jaren is afgeschermd, vind je er een hele diversiteit aan eetbare planten en kruiden: daslook, wilde bieslook, vlierbloesem, wilde pruimen, bramen, ga zo maar door. Allemaal heel lekker om gerechtjes mee op smaak te brengen."

Samen met Steven Desair van Eatmosphere, een non-profit die voedselverspilling tegengaat, wil Brumagne mensen de kans geven om de biodiversiteit van de plek te ontdekken. Het gaat meer bepaald om het Donderbergterrein, een driehoek groen van 2,5 hectare groot gelegen tussen drie straten in Laken.

De twee organisaties willen Brusselaars wat bijbrengen over wilde natuur en de vele culinaire mogelijkheden die ze rijk is. Daarom organiseren ze op woensdag tussen 13 uur en 20 uur een wandeling op het terrein. "Op een half uurtje krijg je de basisbeginselen mee van planten verzamelen, ofwel foraging. De vuistregel is alvast: ben je niet 100 procent zeker of je een plant wel kan eten, dan doe je het beter niet. Verzamel ook geen planten op plekken die mogelijk vervuild zijn."

Ben Brumagne gaat elk uur uitleggen welke planten er in de kookpot kunnen. Tijdens het evenement worden ook wilde tapas en duurzame drankjes geserveerd. En die komen niet uit de rekken van de supermarkt, zo blijkt. "We koken met voedseloverschotten van de Brusselse vroegmarkt", zegt Desair.

Brumagne verdiept zich al enkele jaren in eetbare planten. In 2014 fietste hij van Brussel tot India op zoek naar eetbare planten. Met zijn project From Forest to Plate wil hij het gebruik van die planten uit de obscuriteit halen: zo geeft hij ook lessen aan apothekers en koks over het gebruik ervan.

Waarom net dat precieze stukje natuur in de kijker staat, heeft te maken met het geplande bouwproject Horticulteurs-Perruches. Voor dat project van de Stad Brussel moet de open ruimte op de Donderberg plaatsmaken voor onder meer een school en woningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni