Lemonnierwijk kreunt onder afval en criminaliteit

YP
© BRUZZ
19/12/2016

In een petitie vragen de handelaren van de wijk Lemonnier de stad Brussel om hulp. Door gebrek aan verlichting, criminaliteit en afval verloedert de buurt in sneltempo. Bovendien schrikt het negatieve straatbeeld klanten af. "Eind dit jaar stop ik ermee", zegt de uitbater van een telefoniewinkel, "De situatie is hier voor mij niet meer vol te houden."

Als je de grote boulevard van het Noordstation naar het Zuidstation vanuit de lucht zou zien, dan is het stuk van Lemonnier tot aan Fontainas duidelijk het verwaarloosde kleine broertje. Dat gevoel leeft toch bij de vele handelaren die de laan rijk is.

"Heb je hier al eens omhoog gekeken? Over dit hele stuk hangt nergens kerstverlichting", zegt een telefoniehandelaar, "ik begrijp niet hoe je één straat zo in stukken kan opdelen. Bovendien vieren wij toch ook kerst?"

Topje van de ijsberg
Maar die kerstverlichting, of het gebrek eraan, is maar het topje van de ijsberg. "'s Avonds en 's nachts is er onvoldoende straatverlichting", gaat hij verder. "Dat versterkt criminaliteit en een onveilig gevoel."

De receptioniste van hostel Brxxl 5 bevestigt dat de sfeer in de wijk eng is. "'s Avonds en 's nachts hangen hier heel wat dronken en zelfs gedrogeerde personen rond die je ook echt aanspreken of in het oog houden", vertelt ze. "Als je niet van hier bent en niet weet hoe te reageren, is dat echt eng."

Maar niet enkel toeristen voelen zich onveilig, ook bewoners passen hun gedrag aan. "Ik durf op zaterdag mijn winkel niet voor 8 uur te openen als ik alleen ben", bekent André van bloemenzaak Brussels Flowers. "Tegen het soort volk dat hier soms rondhangt, zou ik alleen niets kunnen beginnen."

Mediamarkt
Ook Souad van eletronicawinkel Europasat herkent de onderhuidse angst waardoor ook bezoekers of klanten de wijk liever mijden. "Sommige mensen komen bij mijn geen tv meer kopen, ze gaan naar Mediamarkt", vertelt hij. "Zo ziet niemand dat ze geld hebben en vermijden ze dat ze een potentieel doelwit van overval worden."

Een groentehandelaar vindt dat de politie de wijk te veel links laat liggen en er geen structurele oplossingen komen. "Als je een probleem wil melden bij de politie, doen ze soms helemaal niets", zegt hij. "En als ze dan komen om herrieschoppers of illegale verkopers weg te sturen, dan keren die na een aantal uur vaak gewoon terug. Zo blijf je in cirkeltjes draaien."

Wanhoop
Dat de problemen blijven aanslepen drijft sommige handelaars tot wanhoop. "Net zoals nu worden soms petities gehouden om de situatie aan te kaarten", vertelt de telefoniehandelaar. "Maar ik heb dit keer niet meegedaan, want er verandert niets. Daarom sluit ik eind dit jaar mijn zaak, want de situatie is voor mijn zaak niet houdbaar. Wij betalen evenveel taks als bijvoorbeeld handelaars aan de Beurs, maar wij zien veel minder klanten."

Naast diefstal is ook rondslingerend afval een probleem dat niet bijdraagt aan het imago van de wijk. "Net Brussel doet nooit 100 procent zijn werk want er ligt bijna altijd overal wel wat vuil", vindt de groentehandelaar.

Maar André is het daar niet mee helemaal mee eens. "Net Brussel doen zijn best, een deel van het probleem is gewoon dat mensen hier soms te pas en te onpas vuilzakken buiten zetten, zonder rekening te houden met dagen waarop de ophaling plaatsvindt."

Reactie Stad Brussel

De Stad Brussel erkent de problemen, maar zegt er ook iets aan te doen. "De burgemeester heeft twee weken geleden overleg gehad met de handelaars", zegt Daphné Phan Lê, woordvoerder van burgemeester Mayeur. "Er is nu een verhoogde aanwezigheid van politie, iets waarvan we de effecten al zien."

"Ook om de wijk netter te maken, zitten we samen met de bevoegde diensten om te kijken wat we kunnen doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni