De verplichte inburgering voor nieuwkomers is ook in het Brussels gewest een stap dichterbij. De tekst werd goedgekeurd in de commissie, en moet nu nog in plenaire vergadering besproken worden. Zoals verwacht zullen nieuwkomers nog altijd moeten kiezen tussen een Vlaams of een Franstalig traject. Tegenvoorstellen van Groen en N-VA werden niet aanvaard. “Dit is inburgering extra light”, aldus N-VA.

Woensdag werd het ontwerp van ordonnantie in de commissie Sociale Zaken van de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie goedgekeurd, met negen stemmen voor van de meerderheid, tegenover twee stemmen tegen van Groen en Ecolo, en drie onthoudingen van de MR.

De tekst stelt een verplicht inburgeringstraject in voor alle meerderjarige vreemdelingen jonger dan 65 jaar, die minder dan 3 jaar in België verblijven en voor de eerste keer ingeschreven staan met een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden in het vreemdelingenregister in het Brussels gewest.

'Eén traject, voor elke nieuwkomer hetzelfde'
Het inburgeringstraject wordt georganiseerd door organisatoren die erkend zijn door het Verenigd College. Op dit moment kunnen nieuwkomers kiezen tussen een cursus bij de Vlaamse gemeenschap, via onthaalkantoor Bon, of via de Franse Gemeenschapscommissie COCOF bij de kantoren Bapa Bxl en Via. Dat blijft ook in de verplichte inburgering het geval. Dat is niet naar de zin van parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). "Wij hebben tevergeefs gepleit voor één Brussels traject, dat voor elke nieuwkomer hetzelfde is."

Verstraete vreest bovendien dat de keuze voor een Nederlands- of Franstalige cursus ten koste gaat van de talenkennis. "Alle nieuwkomers in contact moeten komen met de twee landstalen: ze zouden één hoofdtaal moeten kiezen, en daarnaast basisnoties van de andere taal moeten krijgen. Nu krijgen ze ofwel alleen maar een Nederlandstalige, ofwel alleen maar een Franstalige cursus voorgeschoteld. Hier zijn belangrijke kansen gemist."

Attest
Het traject moet drie aspecten bevatten: onthaal, taalcursussen Frans of Nederlands, en burgerschapscursussen. De inburgeraar moet zich binnen de zes maanden na de inschrijving in het vreemdelingenregister aanmelden bij een erkende inrichter van het inburgeringstraject. Binnen het jaar moet hij de gemeente een attest voorleggen dat hij een inburgeringstraject heeft gevolgd of aan het volgen is. Het is de gemeente waar de inburgeraar in het vreemdelingenregister is ingeschreven die moet nagaan of aan de verplichtingen voldaan is.

Na een schriftelijke aanmaning kunnen er administratieve boetes worden uitgeschreven van 100 euro voor de eerste inbreuk tot maximaal 2.500 euro.

Om de ordonnantie te kunnen uitvoeren is een samenwerkingsakkoord nodig tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Vlaamse gemeenschap en de COCOF. Maar oppositiepartijen Groen en N-VA vinden dat de Brusselse regering al met Vlaanderen had moeten overleggen voor de eigen ordonnantie werd goedgekeurd.

Voldoende capaciteit
Verstraete waarschuwt dat het ontwerp van ordonnantie niet uitvoerbaar is. De GGC kan immers zelf geen ééntalige instellingen erkennen. Daarnaast voorziet de ontwerpordonnantie ook geen hefbomen om voor voldoende capaciteit te zorgen. "De aangekondigde uitbreidingen aan Vlaamse en Franstalige kant schieten maar zeer traag uit de startblokken", aldus Verstraete.

Voor de N-VA kiest de Brusselse regering voor een 'inburgering extra light' in plaats van voor een volwaardig verhaal van rechten en plichten. N-VA pleitte voor een proef na de cursus, om te testen of de nieuwkomers ook geslaagd zijn in hun inburgering, maar daar is niets van in huis gekomen.

N-VA verwacht ook dat het lang zal duren vooraleer de verplichte inburgering echt in werking treedt: “De afwijzende houding ten aanzien van Vlaanderen en het gebrek aan budget bij de COCOF staat een snelle inwerkingtreding in de weg”, vreest Liesbet Dhaene. "De commissie hoopt dat de verplichte inburgering in 2018 van start moet gaan, maar die timing lijkt me moeilijk haalbaar", zo treedt Verstraete haar bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni