Luchtvervuiling kost ons negen maanden van ons leven

LBU
© BRUZZ
18/02/2017

We leven in België gemiddeld negen maanden minder lang als gevolg van de vuile lucht die we inademen. Daarmee doet ons land slechter dan Europa, waar het gemiddelde levensverlies op acht maanden ligt. In Finland is dat zelfs maar drie maanden.

Elk uur sterft in ons land iemand aan de gevolgen van luchtverontreiniging, schrijft De Standaard zaterdag. Dat zijn jaarlijks meer dan 10.000 vroegtijdige doden. De economische kost daarvan wordt geschat op 3,6 tot 18,6 miljard euro.

Vooral de piekwaarden van fijn stof in de grote steden moeten ons zorgen baren. Steekproeven van de krant maten tot 130.000 ultrafijne stofdeeltjes ter hoogte van de Wetstraat en de Kleine Ring, en tot 175.000 in de tunnels. Ter vergelijking: in de Vlaamse Ardennen blijft dit aantal stabiel op 4.000.

Impact op gezondheid
Steeds meer wetenschappelijke studies tonen immers aan wat de schadelijke impact van fijn stof en NOx-deeltjes (onder meer afkomstig uit dieselwagens) op de menselijke gezondheid is. Zo hebben mensen die dicht bij een drukke baan wonen meer kans op aderverkalking en longontstekingen. Ook problemen met astma, hooikoorts of allergie worden erger.

Meer nog: een op de vijf longkankers wordt veroorzaakt door de vuile lucht die we inademen. En vrouwen die chronisch worden blootgesteld aan vervuilde lucht, hebben tot twee keer meer kans op borstkanker.

Vals gevoel van veiligheid
Toch valt er bij de overheid geen grote ongerustheid waar te nemen. Dit komt omdat we de Europese norm halen: gemiddeld meten we in ons land op jaarbasis 15 à 16 microgram fijn stof per kubieke meter lucht in de grote steden, terwijl Europa de limiet op 25 microgram legt. Dit geeft echter een vals gevoel van veiligheid, want de Wereldgezondheidsorganisatie legt de grens op 10 microgram, en daar gaan we in Vlaanderen en Brussel overal boven.

Probleem is ook dat heel wat van deze zieken of doden moeilijk rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan de luchtverontreiniging. Er zijn dus wel statistieken beschikbaar, maar weinig concrete gevallen. Hierdoor ziet de politiek de urgentie van het probleem niet, aldus De Standaard.

Moeten we dan met z'n allen naar het platteland verhuizen? Volgens Frans Fierens, luchtspecialist van de Vlaamse Milieumaatschappij brengt dat weinig zoden aan de dijk. "Vlaanderen en Brussel zijn één verstedelijkt gebied", zegt hij in de krant. "De fijnstofwaarden tussen stad en platteland verschillen al bij al niet zoveel. En je kunt pal in het groen gaan wonen, maar elke dag moeten pendelen naar je werk. Dan heb je niets gewonnen."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni