© Photonews

Mahdi: 'Beslissing Moslimexecutieve is gemiste kans'

GR
© BRUZZ
30/03/2017

Sammy Mahdi, Molenbekenaar en jongerenvoorzitter van CD&V, betreurt in De Standaard de afwijzing van de Moslimexecutieve inzake het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019. “Die houding is jammer, want de jeugd is volledig mee.”

Gisteren bereikte minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dankzij bemiddelingswerk van onderhandelaar Piet Vanthemsche een akkoor over onverdoofd slachten. Vanaf 2019 wordt het verplicht om schapen onder elektronarcose te verdoven. Voor runderen en kalveren geldt een verdoving onmiddellijk na de halssnede.

‘Oplossing leek mogelijk’
Het akkoord viel niet in goede aarde bij de Moslimexecutieve die heel wat moslims in ons land vertegenwoordigt. Sammy Mahdi ziet de beslissing van de overkoepelende moslimorganisatie als een gemiste kans.

“Ik heb enkele vergaderingen over ritueel slachten bijgewoond en zo’n klein jaar geleden leek het mogelijk om met dialoog en wederzijds respect tot een oplossing te komen. Het is dan ook bijzonder jammer dat ze nu afhaken.”

‘Niet alle moslims erkennen Moslimexecutieve’
Mahdi wijst naar de grote diversiteit binnen de Moslimexecutieve om te verklaren waarom de organisatie nu plots zo een harde houding aanneemt. “De voorzitter is een man die wel wil meegaan in het verhaal rond onverdoofd slachten, maar hij beslist natuurlijk niet alleen.”

“De organisatie is zeer divers met conservatieve en minder conservatieve leden, wat in dit geval heeft geleid tot een stilstand. Het is wel belangrijk om te beseffen dat niet alle gelovigen de Moslimexecutieve erkennen. Er zijn nog heel wat andere initiatieven die minstens zo belangrijk zijn en wel geloven in onverdoofd slachten.”

‘Nood aan meer informatie’
Om ervoor te zorgen dat moslims zich kunnen verzoenen met het onverdoofd slachten, is het volgens Mahdi noodzakelijk dat ze voldoende geïnformeerd worden. “We moeten iedereen duidelijk maken dat het niet om een pestmaatregel gaat. Anders gaat er vlees geïmporteerd worden, wat het dierenwelzijn geen meter vooruit helpt.”

“Ten tweede moeten moslims meer informatie krijgen over wat precies mag volgens de islam als het op ritueel slachten aankomt. Tot slot spoor ik meerdere organisaties aan om in dit debat te stappen en in overleg naar een oplossing te zoeken door te peilen naar verschillende meningen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni