“Als de MR dan toch zo’n hekel heeft aan de PS, laat ze dan de coalities in de stad Brussel en de provincie Luik opblazen.” Dat zegt Défi-voorzittter Olivier Maingain. Maingains eisenbundel aan het adres van CDH en MR groeit week na week. Hij geniet duidelijk van zijn rol. Maar waar wil Maingain landen?

Toen CDH-voorzitter Benoît Lutgen op 19 juni de PS de wacht aanzegde, wist hij duidelijk niet waaraan hij begon. Lutgen verklaarde stoer dat hij niet meer met de PS wou regeren, niet in Brussel, niet in Wallonië en niet in de Franse Gemeenschap. Het Samusocial-schandaal was het schandaal te veel.

Twee maanden later is de PS alleen verdwenen uit de Waalse Gewestregering. En het ziet er niet naar uit dat de partij uit de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering zal gewipt worden, althans, dat heeft Lutgen niet in handen. Dat hangt van Maingain af en die blijft de prijs opdrijven. Eerder eiste Maingain dat Joëlle Milquet (CDH) voor de duur van het onderzoek dat tegen haar loopt, aan de kant gezet wordt. Niet evident voor Lutgen om een voormalige voorzitster en voormalige vicepremier te desavoueren, zeker niet als haar advocaat keer op keer hamert op het vermoeden van onschuld.

Even moeilijk voor het CDH is de volledige decumul die Maingain wil. Ook in Brussel cumuleren CDH’ers en leden van de MR er lustig op los: Vincent De Wolf (MR, Etterbeek) en Benoît Cerexhe (CDH, Sint-Pieters-Woluwe) zijn maar twee voorbeelden. En in het diepe Wallonië begrijpen plattelandsburgemeesters van het CDH al helemaal niet waarom ze geen zitting meer zouden mogen hebben in het parlement.

In Brussel zien Maingain en partijgenoot en minister Didier Gosuin niet in waarom de samenstelling van de Brusselse regering zou moeten wijzigen, ze vinden dat de Brusselse regering goed werk levert. Gosuin zei eerder al dat een regering niet moet veranderen voor het humeur van Lutgen. De kans is zeer groot dat de Brusselse regering blijft zoals ze is, tenzij Maingain zijn eisen inslikt. Daar komt nog bij dat het Brusselse CDH erg verdeeld is: Cerexhe zit op de lijn Lutgen, desnoods wil hij vanop de oppositiebanken de PS bekampen. Milquet daarentegen vindt dat Lutgen met vuur speelt. Milquet is van oordeel dat alle traditionele partijen boter op het hoofd hebben, ze hebben allemaal met de PS geregeerd. Voor haar hoeft er niets te veranderen. En CDH-minister Céline Fremault, die op de lijn Lutgen zit, stapt niet op zoals Cerexhe wil, maar blijft rustig op haar stoel zitten. Het Brusselse CDH is allerminst consequent.

Bruxelles-Wallonie
MR-voorzitter Olivier Chastel wil absoluut niet meer met de PS regeren, ook niet in de Franse Gemeenschap, terwijl Maingain net vindt dat de Franse Gemeenschap een spiegel moet zijn van de Waalse en de Brusselse regering, wat neerkomt op een regering met MR, PS, CDH en Défi.

In aanloop naar de verkiezingen van 2019 is dit de gelegenheid om de Franse Gemeenschap - de Communauté Bruxelles-Wallonie - op de kaart te zetten. Die ligt Maingain na aan het hart.

“En waarom zou Maingain niet het minister-presidentschap opeisen?” zo vraagt politiek waarnemer Daniël Buyle zich af. “Défi als het gezicht van de Communauté Bruxelles-Wallonie is veel interessanter dan de zetel van minister-president in Brussel op te eisen. Défi heeft in het verleden tevergeefs pogingen ondernomen om voet aan grond te krijgen in Wallonië. Met kleine kiesomschrijvingen was dat voor Défi een onbegonnen zaak. Maar in het akkoord dat MR en CDH hebben gesloten voor de nieuwe Waalse Gewestregering staat dat de kiesomschrijvingen gewijzigd zullen worden. Als de kiesomschrijvingen provinciaal worden, zoals in Vlaanderen, of heel Wallonië omvatten zoals Ecolo wil, maken de kleine partijen zoals Défi wel een kans. Het minister-presidentschap van de Franse Gemeenschapsregering kan voor Défi de doorbraak betekenen in Wallonië.”

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni