© Peter Dhondt - BRUZZ

Maker Brel-beeld betreurt misprijzen familie

RVE
© BRUZZ
12/10/2017

Beeldhouwer Tom Frantzen vindt het erg jammer dat de familie van Jacques Brel zijn nieuwste werk afkeurt. Dat schrijft de kunstenaar in een mededeling die hij uitstuurde naar BRUZZ. “Ik begrijp dat één en ander gevoelig ligt, maar het beeld is geen ode aan Brel als echtgenoot en vader.”

Het splinternieuwe standbeeld van de Brusselse zanger op het Oud Korenhuisplein blijft voor polemiek zorgen. Voordien was het onderwerp van strijd tussen verschillende plaatselijke buurtcomités, die respectievelijk voor of tegen de komst van het werk waren. De tegenstanders beschreven de weergave van Brel onder andere als "niets meer dan een karikatuur". Nu blijkt dat ook de familie van Jacques Brel het niet hoog op heeft met Frantzens creatie.

In de discussie die de voorbije maanden ontstond over de bronzen Brel bleef het opvallend stil aan de kant van de Brels en hun centrum Éditions Jacques Brel. Dat bevindt zich pal tegenover de sculptuur. Ook tijdens de inhuldiging woensdag waren ze voelbaar afwezig.

'Te veel respect om commentaar te leveren'
In de nasleep van de controverse weigert Frantzen interviews te geven aan de media. Hij stuurde evenwel een perstekst uit, waarin hij zich laat ondervragen door zijn vriendin. Hij gaat in op de voelbare afkeur van de familie Brel. “Tja… ik begrijp dat één en ander gevoelig ligt, maar het beeld is geen ode aan Brel als echtgenoot en vader. Het is een eerbetoon aan Brel als artiest en als tekstschrijver en performer,” aldus Frantzen.

Bij Éditions Jacques Brel zelf blijft het stil. In een reactie aan BRUZZ vermeldt de woordvoerder dat de dochter van Jacques, France Brel, “nooit kritiek geeft op eender welke soort actie van anderen. In dit geval is handelscomité Oud Korenhuis verantwoordelijk voor de komst van het beeld. Wij hebben te veel respect voor hen om eigen commentaar te leveren.”

Frantzen beëindigt zijn perstekst dan weer met de suggestie dat Brel zélf het werk wel zou kunnen waarderen. “Brel hield van mensen die buiten de lijntjes kleuren, mensen met fantasie en humor,” besluit de artiest. “We hebben allebei iets van een Tijl Uilenspiegel en een Don Quichot. Dus ja, het kan best zijn dat we een klik zouden gehad hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni