Massaal protest tegen autovrij Dumonplein

ADB
© BRUZZ
30/08/2016

Meer dan 5.000 handtekeningen staan al onder een petitie tegen de geplande heraanleg van het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe. Handelaars en bewoners zijn massaal tegen een verkeersvrij plein met houten luifel, extra banken en bomen en een koffiebar. Ze vrezen onder meer voor verloedering en verwijzen naar de situatie in het centrum.

Het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe is vandaag vooral gereserveerd voor auto’s en drie markten per week. De aanblik ervan moet in 2017 grondig veranderen. Gemeente en Gewest hebben samen 4 miljoen euro veil voor een autovrij plein met een houten luifel die ongeveer een vierde van het plein zal overdekken, openbare toiletten en extra lange zitbanken. Met de aanplanting van bomen aan de zuidkant van het plein moet het Dumonplein een echte ontmoetingsplek worden. Ook zal er plaats zijn voor een koffiebar en een wafelkraam.

Toch rijst heel wat protest tegen de geplande heraanleg van het Dumonplein. Tijdens het openbaar onderzoek stuurden zo’n 2.000 mensen klachtenbrieven naar het stadsbestuur. Er zijn geen extra parkeerplaatsen voorzien om de huidige van het Dumonplein te vervangen. Ook het voorgestelde circulatieplan is volgens tegenstanders ondoordacht.

De aflevering van de bouwvergunning zou voor heel binnenkort zijn, klinkt het bij officiële bronnen. Oppositiepartij MR gaat echter alles uit de kast halen om die te dwarsbomen indien er geen openbare bevraging komt, een soort lokaal referendum.

“De cash van het Gewest ligt al op tafel nog voor de vergunning er is: dat is nooit gezien”, zegt voorzitter van lokale oppositiepartij MR Alexia Bertrand. “Mijn eigen ervaring leert dat slechts een kleine minderheid van de bewoners echt voor is, en toch gaat het gemeentebestuur onverstoord verder.”

Verloederde voetgangerszone
Voor Anne Gobert, uitbater van een plaatselijke Esprit-winkel en lid van handelaarscomité Stockel Square, zijn ondoordachte voetgangerszones in de mode. “Onze belangrijkste bezorgdheid is dat er parkeerplaatsen geschrapt en niet vervangen worden. Ik sta vaak in mijn winkel en praat met heel wat mensen: veel van ons cliënteel, zowel uit de buurt als andere gemeenten, komt speciaal naar het Dumonplein, en niet naar het centrum van Brussel, omdat ze er alles vinden in een serene ambiance. Het is hier goed toeven. Die mensen willen hun parking.”

“Worden de parkeerplaatsen geschrapt, dan gaat het zakencijfer van de handelaars erop achteruit gaan, en dan zijn sluitingen niet veraf”, vervolgt Gobert. “De huur is ook erg duur rond Stokkel. Buurtbewoners begrijpen onze bekommernissen en zijn solidair.”

Maar er is ook meer aan de hand dan concrete bezorgdheid om inkomsten. Blijkbaar zijn heel wat handelaars en buurtbewoners er als de dood voor dat een vernieuwd Dumonplein hangjongeren en een “verkeerd” publiek aantrekt. Dat zegt Anne Gobert van het handelaarscomité en bevestigt ook oppositiegemeenteraadslid Bertrand (MR). De verloedering van de voetgangerszone in het centrum van Brussel beheerst de gesprekken op en rond het Dumonplein.

“Kijk maar naar wat in de voetgangerszone van het centrum gebeurt: onveiligheid, vervuiling, aftakeling”, zegt Gobert. “De buurtbewoners vrezen dat hier hetzelfde gebeurt. Ik zet al jaren geen voet meer in het stadscentrum, en mijn tieners evenmin. Ik heb er geen behoefte aan. We voelen ons er niet lekker, en met mij veel andere mensen uit de periferie overigens. We hebben alles rond ons plein, waarom dan naar de stad gaan, waar we niets te zoeken hebben? De heraanleg riskeert dat allemaal te verzieken.”

Lees woensdag ook de reportage in het weekblad van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni