Yvan Mayeur 12

Mayeur: 'Jambon negeert Brussels beleid tegen radicalisering'

Kris Hendrickx
03/10/2016

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) negeert binnen zijn kanaalplan wat Brussel-Stad al doet tegen radicalisering. En de gemeente heeft liefst 400 agenten te weinig in zijn korps. Dat zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur, die bij BRUZZ reageert op de eerste resultaten van het kanaalplan.

Jambon maakte vorige week tal van cijfers bekend over de eerste fase van het kanaalplan tegen radicalisering. Zo identificeerden de politiediensten 57 staatsgevaarlijke individuen in Molenbeek en werden er 600 mensen uit het bevolkingsregister geschrapt. De minister belooft ook om het plan nu uit te breiden naar onder meer Brussel-Stad.

Burgemeester Yvan Mayeur verbleef donderdag in het buitenland en kon niet reageren. Deze maandag lukt dat wel. Het oordeel van de Brusselse burgervader tegenover BRUZZ is niet mals.

Top-down
“Ik hoor dat het plan nu naar mijn gemeente wordt uitgebreid, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat ik betrokken word bij dat zogenaamde plan. Alles verloopt top-down. Bovendien merken we dat minister Jambon helemaal niet op de hoogte is van wat de ‘down’, de Stad dus, al doet tegen radicalisering. Zijn plan houdt er dan ook geen rekening mee.“

“Een voorbeeld: vorige week nog sprak ik met de kabinetschef van Jambon. Die bleek helemaal niet te weten dat we binnenkort een nieuw belangrijk politiecommissariaat – met 200 agenten - openen in een gevoelige wijk in Neder-Over-Heembeek.”

“Of nog eentje: de kabinetschef vertelde me ook hoe belangrijk de strijd tegen de drugshandel is in het kader van het plan. Hij wist dus niet dat die strijd al jaren dé prioriteit is van mijn veiligheidsbeleid.”

Mayeur vraagt aan Jambon om niet langer een plan te parachuteren op de gebieden die met radicalisering kampen, maar eerder het lokale beleid te versterken.

Praten met de mensen
“Want wij doen echt al bijzonder veel. Een paar voorbeelden: we hebben hier alle betrokken diensten laten samenwerken in de cel radicalisering, we hebben het probleem van het beroepsgeheim bij de OCMW’s opgelost doordat de burgemeester die informatie doorspeelt aan de politie, we hebben een hele werking binnen scholen opgezet, enz.”

De Brusselse burgemeester betreurt ook dat het plan van Jambon weinig belang hecht aan preventie. “Hij focust vooral op adminstratieve controle, terwijl preventie de sleutel is voor succes. Gaan praten met mensen in de wijken, los van de politie.”

Een ook binnen de politie zelf wil Mayeur in de eerste plaats mensen die de straat op trekken. Niet in robocopuitrusting, maar om te gaan luisteren, om te praten met bewoners van gevoelige wijken. “We hebben daar een probleem. Mensen signaleren ons zaken en verwachten ook dat we daar iets mee gaan doen. Alleen al daarvoor hebben we 50 agenten extra nodig. Dat is het allereerste dat we aan minister Jambon vragen.”

Over de hele zone ontbreken volgens Mayeur vandaag 400 agenten. “Dat is als we de KUL-norm nemen, die rekening houdt met de demografische situatie vandaag. Want de bevolking is de voorbije jaren sterk gegroeid, maar het aantal agenten niet. Neem daar dan nog het aantal betogingen bij, dat ook maar blijft groeien. Weet u hoeveel betogingen we dit jaar zullen begeleid hebben? 900 en dat cijfer stijgt al jaren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni