Meer geld voor bio, minder voor restaurant

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
17/10/2017

Brusselaars geven van alle Belgen het kleinste weekbudget uit aan voeding. Ook gaan ze minder op restaurant en kopen ze minder alcohol. Dat blijkt uit een onderzoek dat Beursorganisator Fisa voor het Voedingssalon liet uitvoeren.

Het verschil in (koop)gedrag tussen Brusselaars, en Vlamingen en Walen is frappant. Zo besteden Brusselaars het minst aan voeding en geven ze ook veel minder geld uit als ze op restaurant gaan. Daar zijn de Vlamingen de koplopers. Wel spenderen Brusselaars meer geld aan groenten en aan lokale producten, en zeker aan biologische voedingswaren: 13 procent tegenover 8 procent van het budget voor Walen en 7 procent voor Vlamingen. Bioproducten die vooral aanslaan zijn groenten, fruit, eieren en zuivelproducten.

Tot 21 procent van de Brusselaars eet elke dag (iets van) bio, tegenover 9 procent van de Vlamingen en 7 procent van de Walen. Brusselaars geven ook meer de voorkeur aan de korte voedingscircuits of producten van Belgische oorsprong, te koop in winkels die gespecialiseerd zijn in lokale producten. Ze gaan vaker naar de supermarkt - gemiddelde drie keer per week - dan andere Belgen.

Vlamingen en Walen kopen dan weer meer ‘vers’ brood. Ook valt het op dat alcohol het minst gekocht wordt door Brusselaars: zij hebben een voorkeur voor niet-alcoholische dranken. Als ze aan het koken gaan voor gasten of bij speciale gelegenheden gebruiken de Brusselaars, net als Walen, meer recepten. Bijna een kwart van de Brusselaars gebruikt de kookrecepten zelfs meerdere keren per week. Volgens het onderzoek weet 17 procent van de Brusselaars niet hoeveel ze aan voeding uitgeven. Bij de internetenquête waren 1.023 Belgen betrokken, van wie 115 Brusselaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni