Nightshop 3
© Mitternacht

Is migratie goed voor de economie van de ontvangende samenleving, of niet? Dat is de vraag die het IMF in een nieuwe studie probeerde te beantwoorden. Blijkt nu dat zowel laag- als hooggeschoolde migranten welvaart met zich meebrengen, welvaart die bovendien iedereen in het gastland - rijk of arm - ten goede komt.

Of de migranten nu hoog- of laagopgeleid zijn, beide groepen voorzien in iets waar de ontvangende samenleving nood aan heeft.

Hooggeschoolde migranten brengen talent en expertise met zich mee, terwijl laaggeschoolden knelpuntberoepen invullen. Gaat het om manuele routinejobs, dan blijken de autochtone laaggeschoolden naar complexere jobs op te schuiven. Dat kunnen ze omdat ze een voor de hand liggend taalvoordeel hebben tegenover de laaggeschoolde migranten.

Algemeen genomen stijgt het Bruto Binnenlands Product met twee procent als het aandeel migranten in de bevolking met één procent stijgt. Voor ontwikkelde landen – de cluster waarop de studie is toegepast – is dat heel wat, zeker in economisch moeilijkere tijden.

Iedereen deelt ook in de toenemende welvaart, al voelen bij hooggeschoolde migratie vooral de tien procent rijksten de voordelen. Dit verschil is echter niet groot genoeg om de ongelijkheid in de samenleving te doen toenemen, stelt het IMF.

Gunstige effecten dus, maar die komen er niet vanzelf. Migranten moeten eerst geïntegreerd worden op de arbeidsmarkt, iets waar België traditioneel slecht in scoort. Taalopleidingen, diplomagelijkschakeling en het laten opdoen van ervaring zijn sleutels voor een betere integratie, aldus het IMF. Pas dan is economische groei op lange termijn mogelijk.

Uitgebreide info vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni