Militair hospitaal krijgt mogelijk toekomst als hybride ziekenhuis

© Belga
21/11/2017

Het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek krijg mogelijk een "hybride" structuur, waarin nauw wordt samengewerkt met de civiele ziekenhuizen. Dat meldt de medische component van Defensie. Op het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) bevestigen ze dat er een werkgroep wordt opgestart om de toekomst van het miltair ziekenhuis voor te bereiden. Enkele jaren geleden was nog sprake van de verkoop van het militair hospitaal, in het kader van de besparingsplannen bij Defensie, maar dat scenario lijkt dus voorlopig afgewend.

De toekomst van het militair hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek is al jaren onzeker. Defensie moet flink snoeien in de kosten, en daarbij kwam ook het ziekenhuis en bij uitbreiding de hele medische component in beeld. In juni 2015 liet het kabinet van minister Vandeput nog weten dat de regering "overwoog" om de medische component in te zetten ter ondersteuning van de land-, zee-, lucht- en cybercomponent en dat ook de verkoop van het militair hospitaal op tafel lag. Maar "er is niets beslist en er zijn meerdere opties", klonkt het toen.

Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. De Defensiestaf stelde onder meer voor om meer na te denken over een samenwerking met de civiele ziekenhuizen. het afgelopen jaar hebben onafhankelijke experten een audit uitgevoerd, waaruit nu enkele aanbevelingen zijn gekomen over de toekomst van het militair hospitaal, legt Pierre Neirinckx, de commandant van de medische component, uit in een mededeling.

Met oog voor militair beroep
"Deze audit bevestigde de haalbaarheid van de voorstellen die door de Defensiestaf werden gedaan en leverde bijkomende voorstellen met betrekking tot civiel-militaire samenwerking en financiering voor het militair hospitaal op." Bedoeling is om het militair hospitaal te integreren in de toekomstige ziekenhuisnetwerken waar ook alle gewone ziekenhuizen in ons land in zullen werken, "zonder de specificiteit van het militair beroep uit het oog te verliezen." Het militair hospitaal zou dan een zuiver militair en een civiel-militair luik krijgen, zegt Neirinckx.

Concrete beslissingen zijn er nog niet, maar minister Vandeput heeft het licht wel op groen gezet voor de oprichting van een werkgroep die de toekomst van het hospitaal verder moet uitwerken, "waarbij maximaal ingezet zal worden op civiel-militaire samenwerking", zegt zijn woordvoerster. Een tweede werkgroep, geleid door andere departementen, moet de voorwaarden en structuren bepalen voor de oprichting van één federaal calamiteitenhospitaal dat dienst moet doen bij grootschalige incidenten en rampen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni