De MIVB betrapte vorig jaar 4 procent van haar reizigers op zwartrijden, goed voor 59.000 pv's. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Daarom lanceert de MIVB vandaag een nieuwe campagne tegen zwartrijders.

Vorig jaar voerden de MIVB-controleurs 1,4 miljoen ticketcontroles uit op het hele net. Ze stelden 59.000 processen-verbaal op. Al die onbetaalde vervoersbewijzen zorgen samen voor tientallen miljoenen euro's die de MIVB mis loopt. "Dat is jammer want dat geld zouden we kunnen investeren in lopende projecten die de mobiliteit er voor iedereen op vooruit kunnen laten gaan," luidt het bij de MIVB.

De MIVB lanceert nu een nieuwe campagne met een duidelijke boodschap: “Geen zin om te betalen voor je rit? Wacht tot je de prijzen ziet van onze boetes”. Die boetes kunnen namelijk oplopen tot 408 euro als je met een vals vervoersbewijs reist of met dat van iemand anders.

'Kwestie van rechtvaardigheid'
De MIVB wil erop wijzen dat als je een geldig vervoerbewijs koopt je niet alleen een boete vermijdt maar ook respect toont voor de andere reizigers die niet zwart rijden. De vervoersmaatschappij moet elke dag één miljoen ritten verzekeren en dat heeft een kostprijs, onder andere voor materieel, infrastructuur, personeel en dergelijke.

Deze kostprijs wordt deels gefinancierd door de gebruikers van het openbaar vervoer. "Iemand die zijn ticket betaalt, betaalt eigenlijk mee voor diegene die zijn of haar ticket niet betaalt en dat is niet eerlijk," zegt An Van Hamme van de MIVB.

Het vervoerbewijs valideren laat de MIVB bovendien toe de noden van haar reizigers beter in te schatten wat betreft de drukste lijnen, momenten of trajecten. En zo kan de vervoersmaatschappij haar aanbod beter afstemmen op de vraag van de reizigers.

De MIVB maakte samen met de Brusselse komiek Pablo Andres ook een filmpje om de reizigers op een ludieke manier aan te zetten hun vervoerbewijs te valideren. Het filmpje wordt via de online-kanalen van de vervoersmaatschappij verspreid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni