Het Museum of Original Figurines (MOOF) op de Grasmarkt Straat in Brussel kampt met een zwaar tekort aan bezoekers. ‘Als het zo doorgaat, zal het museum niet lang meer blijven bestaan,’ klinkt het bij de directie.

Iets minder dan 5 jaar geleden opende het museum zijn deuren in de Hortagalerij aan het Centraal Station. Het museum huisvest een verzameling van 1.200 stripfiguurmodellen. Er werd ook een groot Smurfenbeeld geïnstalleerd op de Grasmarkt Straat, dat druk gefotografeerd wordt door toeristen.

“Maar daar blijft het bij. Ze nemen een foto en gaan dan weer weg, want de Hortagalerij heeft geen enkele allure,” zegt conservator Jean-Pierre Van Hemelryck van het MOOF. “De stad en de eigenaars van de galerij hadden ons een bloeiende commerciële omgeving beloofd. Mensen zouden en masse door de galerij flaneren en ons museum binnenkomen. Maar de Hortagalerij is eigenlijk nooit van de grond gekomen.”

En het museum dus ook niet, aangezien je enkel binnen kan komen via de galerij. “De locatie is dus een absolute ramp,” verklaart Van Hemelryck. Na de aanslagen op 22 maart werd de Hortagalerij op de koop toe gesloten voor 11 weken. Een absolute ramp voor het MOOF.

‘Nochtans veel geïnteresseerden’
“Aan het museum zelf ligt het niet,” verzekert de conservator. “Daar is een publiek voor. Dat hebben we gemerkt in de weinige ‘betere jaren’, zoals 2011 en 2015.” Toen kreeg het MOOF gemiddeld zo’n 130.000 bezoekers over de vloer. Momenteel halen ze amper 70 per dag. Toeristen blijven weg en scholengroepen annuleren massaal hun geplande bezoeken.

Nu bestaan er twee opties: het museum verplaatsen, of de zichtbaarheid verhogen. ‘Want momenteel vinden te weinig mensen hun weg naar het museum en dreigt het op korte termijn dicht te moeten. We lanceren dus een directe en duidelijk oproep naar Stad en Gewest voor financiële steun.’

Zichtbaarheid verhogen
Verplaatsing zou te veel geld kosten. En dus gaat Van Hemelryck uit van het tweede scenario: de zichtbaarheid verhogen. “Op een echte opstart van de Hortagalerij moeten we niet rekenen,” zegt hij. “Die wordt enkel gebruikt als passage voor gehaaste reizigers die snel hun trein moeten halen in het station. Niemand stopt bij de weinige halfdode handelszaken of bij het museum. We zullen het dus moeten hebben van promoties en wegwijzering.”

In La Capitale gaf Brussels schepen van Toerisme Philippe Close (PS) al aan dat MOOF maar een voorstel moet doen voor het plaatsen van pijlen en plakkaten rond de stationswijk. De NMBS zei ook al een B-dagtripticket te willen lanceren voor het museum. “We gaan in op beide voorstellen,” aldus de conservator. “Want als er niets gebeurt, moeten we zeer binnenkort sluiten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni