'Moslimjongeren leven in permanente angst door doemverhalen predikers'

© BRUZZ
11/05/2017

Imams en islamleerkrachten jagen moslimkinderen angst aan: dat stelde jihadexpert Montasser AlDe'emeh vast in meerdere Brusselse scholen. Hij hoorde overal hetzelfde: "De leerlingen hebben nachtmerries, kunnen niet slapen. Ze denken dat Allah hen zal straffen omdat ze iets mispeuterd hebben." Angst is volgens hem een onderbelichte factor in de strijd tegen vervreemding en radicalisering.

Dat schrijft AlDe'emeh vandaag in Knack.

Hij trok op vraag van de GO!-scholengroep onder meer naar het Atheneum in Anderlecht, naar basisschool De Weg-Wijzer in Evere en het Koninklijk Atheneum in Koekelberg. Hij stelde de leerlingen - van de zesde klas tot bijna-schoolverlaters - allemaal dezelfde vraag: "Wie leeft in angst?". Meer dan de helft stak zijn vinger in de lucht.

"Als je goed hebt geleefd, dan krijg je later een comfortabel graf, als een paradijselijke tuin, in afwachting van de dag des oordeels. Maar heb je niet volgens de religieuze voorschriften geleefd, dan wordt je graf kleiner en kleiner. Dan word je na je dood gemarteld." Aan het woord waren eerstejaars van het Atheneum Anderlecht. "Hoe weten jullie dat?", vroeg Alde'emeh. Algauw blijkt dat ze het "van horen zeggen" hebben: van hun ouders en familieleden, van imams, islamleerkrachten en in de koranscholen.

Verpulverde beenderen
De verhalen die de tieners opdissen, zijn pure horror: "Eén jongen heeft het over een engel die zijn schedel met een hamer zal bewerken", vertelt AlDe'emeh in Knack. "Een andere haalt aan hoe zijn beenderen in het graf zullen worden verpulverd. Een meisje dat al jaren met angsten leeft, barst in tranen uit als ik haar horrorverhalen één voor één ontkracht."

De doembeelden komen voort uit verhalen die ouders vertellen, maar vooral - en belangrijker - door wat leerkrachten van koranscholen of imams verkondigen. Tot die conclusie komt AlDe'emeh.

"Nochtans zijn zij het best geplaatst om die verhalen te ontkrachten. Toch doen ze het niet. Via hun indoctrinatie creëren ze een angstcultuur, zeker bij kinderen die van thuis uit niet het culturele kapitaal meegekregen hebben om die verhalen te relativeren en te plaatsen." Hij roept de imams en islamgeleerden op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Geen muziekles
Ook op het internet tieren de doemscenario's. "Neem de filmpjes die circuleren sinds de dood, in 2000, van de bekende Saudische muzikant Talal Maddah. Als je die mag geloven, is Maddahs graf gevuld met slangen die hem al jaren belagen. Imams willen er hun publiek mee waarschuwen voor de gevolgen van muziek, of je die nu speelt of beluistert."

"De gevolgen van zulke campagnes laten zich niet alleen in Saoedi-Arabië voelen: vorig jaar moest (GO!-directeur, red.) Jacky Goris getuigen hoe Brusselse moslimleerlingen muziekles weigerden, omdat ze muziek haram vonden.

Alde'emeh richt zich ook tot de jongeren: "(..) Word piloot, astronaut, wiskundige of dokter. Geloof in jezelf en neem je verantwoordelijkheid, zonder dralen. Voor eens en voor altijd: je zult na je dood níét gemarteld worden. De antichrist komt níét."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni