MR: ‘Onkelinx moet leren dat de PS de wet niet meer dicteert’

Mathias Declercq
© BRUZZ
03/07/2017

MR-fractieleider in het Brussels Parlement Vincent De Wolf kan de uitspraken van Laurette Onkelinx over een integrale decumul in het Brussels Parlement maar matig appreciëren. Onkelinx hoopt snel een meerderheid te vinden, “maar de PS dicteert de wet niet meer en Onkelinx moet dat leren”, repliceert De Wolf.

Onkelinx sprak zich bij Bel-RTL uit over het PS-congres van afgelopen weekend. Daar stemde de partij in met een “decumul light”, maar volgens Onkelinx kan een integrale decumul in Brussel er wél snel komen. “Tegen het einde van de zomer kunnen we in het Brussels Parlement een meerderheid vinden voor een volledig cumulverbod: één persoon, één mandaat, één vergoeding", klonk het zelfzeker.

Maar gezien de huidige politieke impasse is het helemaal nog niet zeker welke meerderheid over de decumul zal moeten beslissen. CDH wil niet meer met de PS regeren in Brussel en Wallonië, maar gesprekken over een mogelijke alternatieve meerderheid hebben vooralsnog geen concreet resultaat opgeleverd.

Voorlopig werkt de Brusselse regering dus gewoon voort, maar dat de PS nu het voortouw wil nemen om een integrale decumul in te voeren in het Brussels Parlement, is ongepast, zegt MR-fractieleider Vincent De Wolf in een reactie aan BRUZZ. “Ze (Onkelinx, red.) moet leren dat het niet meer aan de PS is om de wet te dicteren in Brussel”, klinkt het.

'Decumul moet nog besproken worden'
“Anderzijds staat goed bestuur en decumul natuurlijk op de agenda van het Parlement, onder meer in de werkgroep Politieke Vernieuwing”, aldus De Wolf. “Maar al die dingen moeten nog besproken worden.”

Hij wijst er ook op dat MR al een voorstel heeft ingediend voor een totale decumul tussen het mandaat van parlementslid en dat van burgemeester of schepen in gemeentes die meer dan 50.000 inwoners tellen. “Dat zou dus gelden voor de meerderheid van de Brusselse gemeentes”, verduidelijkt De Wolf.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni