SInt Karel School Molenbeek
© Saskia Vanderstichele

N-VA: 'Meer lessen Nederlands in het Franstalig onderwijs'

© Belga
21/04/2017

N-VA heeft in het Brussels Parlement een resolutie ingediend om de lessen Nederlands in de Franstalige Brusselse scholen op te drijven. De partij pleit ook voor een herfinanciering van het Franstalig onderwijs, zodat Brusselse scholen meer middelen hebben om meer Nederlands te kunnen geven.

Dat schrijft La Libre Belgique.

De N-VA-parlementsleden vragen in een resolutie dat de Franstalige Gemeenschap ervoor zorgt dat het Nederlands meer aanwezig is in de Franstalige scholen in Brussel. “Zo’n 80 procent van de Brusselse schoolplichtige jongeren gaat naar een school van het Franstalig onderwijs. Maar de kennis van het Nederlands bij die leerlingen daalt spectaculair. In 2003 behaalde 40,2 procent nog een niveau Nederlands dat ‘goed tot uitstekend’ was, omdat het Nederlands deel uitmaakte van hun lessenpakket. In 2013 bedroeg dat nog maar 25,1 procent”, aldus Liesbeth Dhaene (N-VA).

Volgens Dhaene moet het voorstel niet aanzien worden als een communautaire provocatie van de Vlaams-nationalistische N-VA. Volgens haar is het belangrijk om in te grijpen op de arbeidsmarkt. “Het is bedroevend om vast te stellen dat bedrijven eerst pendelaars en pas daarna Brusselaars kiezen als personeel, alleen omdat die laatsten niet genoeg Nederlands kunnen. Dat is van belang als je weet dat Brussel 95.337 werklozen telt en één Brusselse jongere op de vier geen werk heeft”, zegt Dhaene.

N-VA pleit voor een herfinanciering van het Franstalig onderwijs. “Brusselse scholen hebben de wettelijke plicht om meer uren Nederlands te geven, maar toch krijgen ze evenveel subsidies dan de Waalse scholen”, vervolgt Dhaene. “Ze moeten de kost van die extra uren zelf ophoesten. Het gaat om zo’n 12 miljoen euro.”

Dhaene merkt op dat Brussel helemaal achteraan staat als het gaat om immersie-onderwijs, waarbij leerlingen in een andere taal les krijgen. De Franstalige Gemeenschap telt 154 immersiescholen in het basisonderwijs, en daarvan liggen er slechts 18 in Brussel. Voor het secundair onderwijs gaat het om 17 immersiescholen op een totaal van 100.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni