Stethoscoop dokter

N-VA wil taaltest voor zorgverleners: 'Voor Brussel nog geen oplossing'

© BRUZZ
21/07/2017

De Vlaams-nationalisten van de N-VA willen zorgverlening in eigen taal in België verplichten. De partij heeft daarover een voorstel ingediend in de kamer. In Vlaanderen en Wallonië zou dat een schijnbaar eenvoudige kwestie zijn, "maar wat we dan met Brussel moeten doen, weten we nog niet," zegt N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp.

Momenteel kunnen zorgverleners uit EU-landen gewoon aan de slag in België met het diploma uit hun thuisland. Ze komen hier werken als dokter, verpleger of tandarts en maken zich de taal van hun patiënten op eigen kracht of gaandeweg eigen. 1 op 3 Belgische artsen en tandartsen is momenteel van buitenlandse origine.

Toch zijn er volgens de N-VA veel zorgverleners, vooral uit Zuid-Europa, die de taal van hun patiënten nog niet beheersen op een professioneel niveau. En dat is in principe in strijd met de taalwetgeving, die zegt dat iedere patiënt duidelijk en vlot genoeg in zijn eigen taal behandeld moet kunnen worden.

“Een vlotte communicatie tussen de patiënt en de zorgverlener is cruciaal voor een goede diagnose en behandeling en kan dus letterlijk levens redden,” aldus Van Camp in een persbericht. Het kamerlid wil daarom de taaltest verplichten voor álle buitenlandse zorgverleners, ook die uit de EU.

In Nederlandstalig Vlaanderen, Franstalig Wallonië en de Duitstalige Oostkantons vormt dit geen probleem. Maar wat met het tweetalige Brussel? Daar heeft de partij nog niet meteen een antwoord op. “Het gewest blijft tweetalig en de problematiek zal daar op een andere manier moeten worden aangepakt,” geeft Van Camp toe aan VTM Nieuws.

De kamer bespreekt het wetsvoorstel in september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni