© FVDE

Nieuw stoofvleesboek De Monk voorgesteld

FVDE
© BRUZZ
16/10/2016

In De Monk aan het Sint-Katelijneplein was zondag voor het eerst friet met stoofvlees te verkrijgen. De komende maand kan je er zelfs spaghetti met stoofvlees eten. Alles staat in het teken van het nieuwe boek De Mijne is de Beste – Hét Stoofvleesboek, dat tegelijkertijd werd voorgesteld.

De Monk staat al sinds jaar en dag bekend om zijn spaghetti bolognaise. In 2014 kwam het boek De Mijne is de Beste – Hét Spaghetti Bolognaise uit. Uitbater van de Monk Filip Jans schreef mee: “We zijn nadien op het idee gekomen om hetzelfde met stoofvlees te doen.

“Vandaag serveren we een vrij klassiek stoofvleesrecept”, vertelt biersommelier Luc De Raedemaeker, die meeschreef aan het boek. “Rundsvlees, uien, mosterd, bruine fond en natuurlijk bier: Chimay, in dit geval. De keuze voor bier kan trouwens fel variëren: iedere streek heeft zijn eigen voorkeur: in Roeselare willen ze Rodenbach erbij, in Brabant zweren ze bij Palm, in het Pajottenland en Brussel verkiezen ze Geuze. Ik vind het heerlijk om op café een boompje op te zetten over welk bier er bij stoofvlees hoort."

De Raedemaeker vindt de keuze voor een boek over stoofvleesgerechten vanzelfsprekend: “Iedereen kent het, iedereen eet het: van mijn grootvader tot mijn kleinkinderen. Het is een typisch Belgisch gerecht. Wat eten we 's zondags? Stoofvlies met frietjes en een Belgische trappist. Ik toch (lacht). Heerlijk!"

In het boek staan 20 verschillende stoofvleesgerechten, en soms zitten er recepten tussen die je op het eerste zicht niet zou verwachten. Timo en Toon, ook aanwezig op de voorstelling, maken bijvoorbeeld stoofvlees met wortelen. “We kwamen op het idee toen we samen op scoutskamp waren. Vooral de meisjes wouden ook wel wat groenten binnenkrijgen, en dus hebben we er wortelen bij gekapt”, lachen de twee vrienden. “Stoofvlees maken, daar kan je weinig mee misdoen. Zolang je er maar genoeg tijd, plezier en liefde insteekt. Je kunt van alles toevoegen, en je moet gewoon geduld hebben. Dan komt het meestal wel goed.”

Ook al valt het stoofvlees in de smaak, het gerecht is sowieso slechts tijdelijk te verkrijgen in De Monk. “We blijven ons focussen op onze spaghetti. De komende maand kan je wel spaghetti met stoofvlees en kaas komen proeven, een idee van de Brusselse chef-kok Albert Verdeyen. Daarna focussen we ons opnieuw op nieuwe ideeën”, zegt Jans. En er is van alles mogelijk: “Waarom zouden we niet eens op zoek gaan naar de beste gerechten voor kroketten?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni