© toutautrechose

'Nieuwe anti-kraakwet criminaliseert kwetsbaren'

BVR
© BRUZZ
05/10/2017

Manifestanten bezetten donderdagmiddag de ingang van het Huis van Parlementsleden, om te protesteren tegen de nieuwe anti-kraakwet die dan in de Kamer gestemd wordt. Volgens de Brusselse vzw Bij Ons – Chez Nous wordt het voorval in Gent misbruikt om ook het kraken van leegstaande woningen strafbaar te maken.

Een Roma-familie bezette in maart het huis van een Gents koppel, dat voor het werk in het buitenland verbleef. De buren hoorden de bezetters de woonst vertimmeren, toch kon burgemeester Termont (SP.A) niet ingrijpen omdat het bezetten van een woning niet strafbaar is.

Het koppel moest via de vrederechter gaan, een werk van lange adem. Een nieuwe anti-kraakwet moet dit oplossen. Die wordt vandaag, donderdag, plenair in de kamer gestemd.

Criminaliserend en overbodig
“Maar dit wetsvoorstel wil niet alleen het bezetten van bewoonde panden zoals in Gent aanpakken. Ook het kraken van niet-bewoonde pand wordt strafbaar”, zegt Jürgen Geerdens van het Brusselse daklozencentrum Bij Ons. “Daardoor kunnen krakers nu een boete of een celstraf krijgen, ook al gaat het om panden die al jaren leegstaan.”

Geerdens vindt de criminalisering van het kraken niet alleen niet wenselijk, maar ook volkomen overbodig. “De eigenaars kunnen nu al via de vrederechter of in kort geding hun leegstaand goed recupereren. Eigenaars van een bewoond pand kunnen dat doen via een nieuw artikel in de strafwet, dat ook vandaag gestemd wordt."

'Meest kwetsbaren de dupe'
Ook vindt hij het erg repressief. “Dit is eigenlijk het bestraffen van de meest kwetsbaren”, zegt hij. “Voor mensen die geen huis hebben is het kraken een laatste toevlucht en een alternatief voor het leven op straat.” Geerdens verwijst daarbij naar het schrijnend gebrek aan sociale woningen en de opvangcentra voor daklozen die overvol zitten.

Het eigendomsrecht wordt bovendien op die manier nog veel belangrijker dan het recht op wonen, wat volgens de organisatie duidelijk in het voordeel is van de haves – zij die een eigendom hebben.

Positieve dynamiek
Tot slot ziet Bij Ons ook dat een bezet pand een positieve dynamiek kan teweegbrengen. "Van open tafels, tot herstelateliers of kookcursussen die worden opengesteld voor iedereen in de wijk."

Verschillende organisaties zoals de Liga voor Mensenrechten en het Vlaams Huurdersplatform ondertekenden het pamflet van Bij Ons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni