Beursgebouw c fmpgoh

Nieuwe Beurs krijgt zij-ingangen en hedendaagse lusters

SDS
© BRUZZ
27/01/2017

De Beurs heeft sinds deze week aan de kant van het Beursplein drie nieuwe, hedendaagse lusters. Het is de eerste stap in het renovatieproces, waarvoor de vergunningen midden maart zullen worden aangevraagd. De Beurs wordt een galerij die het Beursplein met het plein voor de Sint-Nicolaaskerk moet verbinden, en krijgt ook twee zij-ingangen. Het Biermuseum blijft op de bovenverdieping.

Schepen van Toerisme Philippe Close en schepen van de Grondregie Mohamed Ouriaghli (beiden PS) organiseerden een persconferentie om de lusters van Stefan Custers voor te stellen aan het grote publiek. Ze benadrukten beiden het belang van de verbouwing van "deze landmark, die terug wordt gegeven aan de Belgen", aldus Close. "Iedereen kent het gebouw als symbool, maar wie is er zelf al binnengeweest?"

Vandaar dat de keuze in 2015 viel op "het revolutionaire idee" om een doorgang te creëren in het Beursgebouw, wat een "herovering betekent van dit iconische gebouw".

Op de bovenverdieping blijft wel een Biermuseum met degustatieruimte gepland. Maar wie beneden wandelt, hoeft geen toegangskaartje te kopen. De passage doorheen de indrukwekkende galerij (zie de foto's) zal gratis zijn.

Deuren van messing
Architect Nicolas Bouquelle van het architectenbureau Baneton-Garrino gaf daarna een stand van zaken van het project. Na bijna een jaar overleg met de Commisie voor Monumenten en Landschappen blijven de grote lijnen van het project behouden.

"We hebben alleen de proporties van bepaalde ingrepen verkleind, van bepaalde architecturale details", legde Bouquelle uit. "Er blijven drie hedendaagse nieuwe ingangen, twee aan de zijkanten en een achteraan, maar de proporties van de zuilen zijn bijvoorbeeld bijgeschaafd, om ze meer in lijn te doen vallen met het oude gebouw." De deuren van de nieuwe ingangen zullen van messing vervaardigd worden, om dezelfde reden, net als de nieuwe lusters. De zij-ingangen krijgen trappen onderaan om de 3,5 meter hoogteverschil met het straatniveau te overbruggen.

Luifel blijft
De fel gecontesteerde luifel op het dak en het panoramische terras en degustatieruimte aan de achterkant blijven behouden in het ontwerp. Nochtans zou die in haar huidige vorm niet goedgekeurd worden door de Commissie van Monumenten en Landschappen, omdat zij door de luifel het eerder beschouwen als een extra verdieping dan enkel een terras.

Op het Beursplein voor de Beurs komen er 'manden' te staan, waarin bezoekers onder glas de grondvesten van het gebouw kunnen bewonderen.

Het architectenteam achter het project wil de bouwvergunningen tegen midden maart aanvragen. Ze hopen de vergunning tegen eind 2017 te krijgen, zodat de werken alsnog kunnen beginnen in 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni