Nieuwe kaart van Brussel speurt naar hipsters en 'normies'

© BRUZZ
27/07/2017

Hoe kunnen buitenlanders die Brussel bezoeken in één oogopslag weten waar de hipsters, rijkelui, of studenten uithangen? Dat kan via de website Hoodmaps. Hipsters in Brussel zijn volgens de kaart bijvoorbeeld te vinden in drie buurten: in Sint-Gillis, rond Flagey en – wat de Dutch speaking hipster betreft – in de Dansaertbuurt.

Hoodmaps zijn kaarten van grote steden waarop iedereen met kleurtjes kan aangeven welke groep een zone bevolkt: (universiteits) studenten en -personeel, toeristen, rijkelui, ‘suits’ (mensen in pakken) en ‘normies’ (doorsnee inwoners).

De Nederlandse internetondernemer Pieter Levels (31) bouwde de site in vier dagen, meldt de krant De Volkskrant. Op dit moment zijn er kleurige kaarten van zo’n zevenhonderd steden op Hoodmaps, dat eerder deze maand de voorpagina van internetforum Reddit haalde. Hoe meer mensen op een kaart met de virtuele markeerstift aan de slag gaan, hoe verfijnder de indeling van steden wordt.

Volgens de bezoekers van Hoodmaps wonen in de hele Brusselse zuidoostrand bobo’s, al geldt dat verrassend genoeg ook voor de buurt op de grens van Molenbeek en Koekelberg. De ‘normies’ – ‘gewone’ inwoners – zijn dan weer (nog) niet terug te vinden op de kaart, die nog redelijk grofmazig is.

De kaart bevat ook omschrijvingen die gebruikers hebben ingegeven: zo is de uitkijkpost aan het Poelaertplein omschreven als de 'beste plek om de zonsondergang mee te pikken'. Andere bezoekers kunnen zulke omschrijvingen met een op- of neerwaarts duimpje bevestigen of ontkrachten, en het is de macht van het getal die uiteindelijk telt. Nieuwe of populaire omschrijvingen krijgen de labels 'new' of 'hot' in eightiesstijl mee.

Reisgidsen? Verouderd
"Het idee is ontstaan omdat ik zelf veel reis”, zegt Levels, die momenteel in Los Angeles woont, aan De Volkskrant. “Ik mis altijd de informatie hoe steden precies per buurt zijn opgedeeld. Reisgidsen zijn per definitie verouderd. Dat zie je in Amsterdam ook; toeristen houden zich echt niet meer aan het Leidseplein en trekken ook richting west en oost." Sites als WikiTravel zijn volgens Levels een stuk actueler, maar clusteren alle persoonlijke informatie dan weer niet op één kaart.

In februari bracht de Franse humoristische website topito nog een eigen sociologische indeling van Brussel uit. Molenbeek werd daar omschreven als 'ISIS selon TF1'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni