In een video stelt de kersverse korpschef van de Zone West Bertrand Vols zichzelf voor. Hij vertelt over zijn carrière tot nu toe, zijn motivatie voor de functie en de uitdagingen in de zone. In de video, die verscheen op de Facebookgroep I Like Molenbeek, presenteert hij zichzelf als iemand die dicht bij de bevolking staat. “Ik ben niet anders dan andere mensen.”

Vols steekt in de video van wal over het begin van zijn carrière bij de politie. In de jaren negentig legde hij zijn opleiding tot politieofficier af. Na de politiehervormingen, een jaar later, heeft hij een dienst gecoördineerd die informatie verzamelde en centraliseerde voor politie-doeleinden. Ook heeft hij gewerkt als fraudebestrijder voor de federale politie. “Dat ging over corruptie, om specifiek te zijn, in de publieke sector, met subsidies.” Hoewel hij zichzelf in eerste instantie bij de federale politie zag blijven, kreeg hij de kans om tijdens een vervolgopleiding stage te lopen bij de Zone West.

In de Zone West begon zijn liefde voor de praktijk te groeien. Het werk in de praktijk sprak Vols aan, omdat het concreter was. “Als ik mijn moeder vertelde dat ik corruptie bestreed, vond ze dat heel goed, maar het was niet direct zichtbaar. Voor haar is het belangrijk om contact te hebben met de wijkagent, dat ze zich veilig voelt op de tram en tijdens het boodschappen doen, dat de auto’s niet te snel rijden in de buurt van scholen en huizen, kortom de bezorgdheid van elke burger.”

'Papa, burger en Brusselaar'
Aan die zaken wil Vols ook tijdens zijn mandaat werken. “Naast politie ben ik ook papa, burger en Brusselaar,” zegt hij. “Ook ik heb me wel eens onveilig gevoeld in bepaalde wijken als ik die op de verkeerde momenten bezocht.” Dat is een bezorgdheid voor de burgers, die dus ook een prioriteit moet blijven tijdens zijn mandaat.

Vols realiseert zich dat de Zone West leiden geen gemakkelijke opdracht is. “Aan het hoofd van deze zone staan is een uitdaging. De focus is heel sterk gelegd op een gemeente en haar inwoners. Ik geloof dat deze gemeente ervan houdt om in de spotlights te staan, maar niet op deze manier. Ik heb zelf in Molenbeek gewoond, en mijn ouders wonen er, maar ik realiseer me dat het beeld van Molenbeek dat in de media wordt gebracht, niet strookt met de realiteit,” zegt Vols.

Hij ziet daarbij een belangrijke taak voor nabijheidspolitie, een agent die dichtbij de mensen staat. “Nabijheid betekent ook dat we boodschappen kunnen doorgeven. Er zijn regels over stedenbouw en sociale normen die moeten worden gerespecteerd. Ze worden grotendeels gerespecteerd op dit moment, maar als dat niet gebeurt, moeten we straffen geven. Al geloof ik eerlijk gezegd niet dat Molenbeek daarbij een andere behandeling behoeft dan andere gemeentes.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni