gemeentehuis sint-joost BRUZZ 1541

Officieel: vierdagenweek in Sint-Joost vanaf 2018

MD
© BRUZZ
31/01/2017

De kogel is door de kerk: het gemeentepersoneel van Sint-Joost boven de 55 jaar kan vanaf 2018 voor een vierdagenweek kiezen, met behoud van een voltijds loon. Een 120-tal personen die in aanmerking komen, tegelijk worden 20 à 25 nieuwe werkkrachten aangeworven. Het kostenplaatje bedraagt zo’n 900.000 euro en wordt meegefinancierd door het Gewest.

Begin oktober 2016 werd het al duidelijk dat de gemeente Sint-Joost-ten-Node plannen had om als eerste gemeente in België haar gemeentepersoneel de kans te geven om mét behoud van loon terug te vallen op een werkweek van vier dagen. Vandaag heeft het gemeentecollege daarvoor groen licht gegeven, schrijft La DH en bevestigt burgemeester Emir Kir (PS) aan onze redactie.

De maatregel, die vanaf 1 januari 2018 in voege gaat, geldt voorlopig enkel voor 55-plussers. Concreet betekent dat dat 20 procent van de 605 voltijdse equivalenten er zal van kunnen genieten. Maar Kir gaf eerder al aan dat de gemeente de maatregel progressief wil invoeren om geleidelijk aan ook jongere werknemers er gebruik van kunnen te laten maken. Er wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen administratieve medewerkers en personeelsleden met een fysiek belastende job.

“Het is niet langer een droom, maar vanaf volgend jaar realiteit”, aldus een opgetogen burgemeester Kir. Volgens hem slaat de gemeente namelijk twee vliegen in één klap. “Niet alleen kunnen ouderen anders en minder werken, met de overige 20 procent bieden we ook werkgelegenheid aan de vele structurele werklozen in Brussel.” De gemeente is namelijk van plan om 20 à 25 nieuwe voltijdse werkkrachten aan te werven om het resterende werk op te knappen.

Geen utopie
Met het initiatief wil de gemeente inzetten op een betere verdeling tussen privé en werk. “We zijn de eerste gemeente in België die het doorvoert. Het initiatief kreeg ook de steun van de volledige gemeenteraad, buiten dan de MR. Zij denken nog steeds dat dit een utopie is", is de burgemeester scherp. De verkorte werkweek staat overigens ook in het nationale PS-partijprogramma.

Vooraf rezen heel wat vragen over hoe de gemeente dit initiatief zou bekostigen. Het kostenplaatje blijkt nu zo’n 900.000 euro te bedragen, waarvoor de gemeente deels ook de steun krijgt van het Gewest. Er zijn namelijk nog op andere niveaus plannen om met dergelijke initiatieven aan de slag te gaan. Minister van Werk Didier Gosuin (DéFI) en Staatssecretaris Fadila Laanan (PS) willen het systeem ook bij Net Brussel invoeren, maar de implementatie zou pas voor 2019 zijn. “En ook het Waals Gewest wil hetzelfde systeem toepassen bij haar ambtenaren”, weet Kir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni