Onkelinx: ‘Zou schandalig zijn als Di Rupo aftreedt'

MD
© BRUZZ
03/07/2017

Voor Laurette Onkelinx is het duidelijk: Elio Di Rupo moet voorzitter blijven van de Parti Socialiste. Ook na de vele schandalen waarin de partij verwikkeld is en de dramatische peiling van afgelopen weekend steunt Onkelinx haar voorzitter, maar niet zonder hem daarbij ook wat onder druk te zetten. “Het zou schandalig zijn als hij zou aftreden nu de partij in het oog van de storm staat.”

Dat zei de voorzitster van de Brusselse PS-federatie op Bel RTL.

De positie van Di Rupo als voorzitter van de PS staat nu al enige tijd onder druk. Zijn passieve houding tijdens de schandalen rond Publifin en Samusocial werd hem ook in de eigen rangen niet in dank afgenomen, maar nu lijkt de PS ook electoraal te zullen afgestraft worden voor de schandaalsfeer die rond de partij hangt.

In een peiling die afgelopen weekend uitlekte strandt de PS op minder dan 11 procent en zou het pas de vijfde grootste partij in Brussel worden. In Wallonië zou de PTB zelfs zodanig veel kiezers van de traditionele linkse partij afsnoepen dat het de grootste partij in Franstalig België zou worden.

SP.A haalt uit
Bovendien haalde SP.A, die niet langer een zusterpartij van de PS wil genoemd worden, zwaar uit naar Di Rupo. "Als Di Rupo echt een signaal wou geven, had hij op het PS-congres beter een stap opzij gezet", klonk het in De Morgen bij monde van Joris Vandenbroucke, fractieleider voor SP.A in het Vlaams parlement.

Maar daar wil Laurette Onkelinx niets van weten. Ze benadrukt dat de PS op een groot congres dit weekend instemde met een aantal interne regels rond decumul. Zo gaat de cumul tussen parlementslid en schepen of burgemeester van een gemeente groter dan 50.000 inwoners op de schop. Er komt ook een loonplafond ter hoogte van 4.500 euro netto, het loon van een parlementslid. Bij andere partijen mogen mandatarissen nog tot 150 procent van dat bedrag verdienen.

'Erg ontroerend congres'
Daarmee kiest de partij wel voor een decumul ‘light’ en niet voor een integrale decumul, waarbij één persoon één mandaat uitoefent. Maar het is wel een erg belangrijke eerste stap, benadrukt Onkelinx. “Het was een erg ontroerend congres”, vertelt ze op Bel RTL. “We waren bijna met 2.000 militanten die, trouw maar soms erg kwaad, kwamen om dingen te veranderen.”

Maar die verandering zal zich niet voordoen aan de top van de PS. Meer nog, “het zou schandalig zijn als Di Rupo aftreedt als voorzitter van de PS, nu de partij in het oog van de storm staat”, zei Onkelinx. “Dat zou tot verdeeldheid binnen de partij kunnen leiden.” Voor Onkelinx is het dan ook een uitgemaakte zaak dat Di Rupo het congres in de herfst van dit jaar nog zal leiden.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni