Het Brussels gewest roept ontwerpers op om voorstellen in te dienen voor het park aan de Ninoofsepoort. De bedoeling is om het park in verschillende fases te realiseren, waarbij de buurt niet alleen inspraak heeft tijdens de ontwerpfase, maar ook actief zal meewerken aan de realisatie en het beheer van het park.

Het project voor de heraanleg van de Ninoofsepoort kent een lange voorgeschiedenis. Het masterplan voor de Ninoofsepoort ligt al sinds 2009 op tafel als onderdeel van de heraanleg van het westelijk deel van de Kleine Ring, waarbij dit braakland na vele jaren zou ontwikkeld worden tot een nieuwe stedelijke pool met park, sociale huisvesting en private ontwikkeling.

In het voorjaar 2015 werden de plannen echter herzien, waardoor de tramsporen niet meer doorheen het park, maar langs het park, in de Ninoofsesteenweg zullen worden geleid. Eind 2015 besliste de Brusselse regering bovendien om de geplande sociale woningen te ontwikkelen in het naastgelegen bouwblok van Arts&Métiers in plaats van in het park.

Deze wijzigingen maken een herziening van het ontwerp van het park noodzakelijk. Daarom lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een oproep aan ontwerpers om een nieuw voorstel in te dienen. Voor de opdracht is een honorarium van 80.000 euro exclusief btw voorzien.

De ontwerpers moeten de permanente structuur van het park vormgeven, maar voldoende ruimte en vrijheid laten om nadien op het terrein het park verder af te werken. De opdracht houdt op na de stedenbouwkundige vergunning en omvat dus geen uitvoeringsdossier of werfopvolging.

De herontwikkeling van het park zal gefaseerd gerealiseerd worden. In een eerste fase wordt het raamwerk ontworpen en uitgevoerd door Beliris. In een tweede fase wordt de verdere invulling van dit raamwerk uitgevoerd door Leefmilieu Brussel.

Verder werd aan de buurt beloofd om inspraak te organiseren over de functies in het park. Volgens de Brusselse bouwmeester is het de bedoeling om dit participatieve luik verder uit te breiden en de toekomstige gebruikers niet alleen te betrekken bij de ontwerp/planningsfase van het park maar ook actief te laten meewerken aan de realisatie en het beheer van het park. Het ontwerpteam zal dit participatieve proces begeleiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni