Zwaarlijvige kleine kinderen krijgen sinds kort medische hulp op een speciale obesitas-afdeling van het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola in Laken. Niet snel gewichtsverlies maar het aanleren van goede voedingsgewoonten staat voorop.

Eén kind op vijf in België heeft overgewicht en één kind op tien is obees, zo blijkt uit een eerdere studie van de ULB. Om daar tegen in te gaan, heeft het UZ Fabiola in Laken een speciale afdeling voor zwaarlijvige kinderen opgericht. Zij kunnen sinds vorige maand op de afdeling 'Kinderkliniek in Balans' terecht voor een individueel behandelplan met naast voedingsadvies ook psychologische en sportieve begeleiding.

De kinderen die de kliniek bezoeken, worden bijgestaan door een heel team, met psycholoog, kinderarts en diëtist. "We overleggen met elk kind en elk gezin, om de oorzaken van de gewichtstoename beter te begrijpen, om naar hun motivaties te peilen en na te gaan wat ze kunnen doen om deze gewichtstoename te beheersen", zegt Melissa Moretti, voedingsdeskundige en coördinator van het project aan RTBF.

Het woord dieet nemen de artsen liever niet in de mond. Wel spreken ze van "gewichtsstabilisatie". Omdat kinderen nog groeien en ze mits verbeterde voedingsgewoonten quasi natuurlijk de overtollige kilo's kwijt zullen raken, is de veronderstelling. Ook de familie wordt daarbij betrokken. Zo is in gezinsverband samen aan tafel eten en niet voor tv één van de gewoonten die men wil aanleren.

2-jarigen met overgewicht
Volgens kinderarts Henri Steyaert komt obesitas in Westerse landen de laatste jaren op steeds jongere leeftijd voor. "We ontvangen soms zelfs tweejarige kinderen die met zeer schadelijke vormen van obesitas kampen. Als we dan niet ingrijpen, zullen ze op latere leeftijd suikerziekte of hart-en vaatziekten ontwikkelen, en dat is bijzonder ernstig", stelt de arts.

Volgens de kliniek belandt het merendeel van de kinderen op de afdeling na doorverwijzing door een school- of huisarts. Ouders zouden zich eerder zelden bewust zijn van het gezondheidsprobleem waarmee hun kind te kampen heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni