Oppositie niet overtuigd van daadkracht van Brussels regering

© Belga
27/10/2017

De oppositie diende vrijdag tijdens het plenaire debat over de beleidsverklaring Brussels minister-president Rudi Vervoort van antwoord. Tegenover zijn voorbeelden van fake news over Brussel, plaatsten zij een aantal kanttekeningen bij de stand van zaken die de regeringsleider maakte.

© Dieter Telemans

Bruno De Lille​ (Groen):

'Brusselse regering ziet realiteit niet onder ogen'
Voor Bruno De Lille (Groen) draagt de Brusselse regering een 'virtual reality'-bril met een Brussel met 'zero waste', geen werkloosheid, veel fietspaden en een klimaat dat gered is. De realiteit is echter anders. De begroting is niet in evenwicht maar heeft een gat van 275 miljoen. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft een goed fietspadenplan, maar zijn coalitiepartners in de stad Brussel hebben reeds aangekondigd in beroep te gaan.

De Lille merkte op dat de woorden 'participatie' en 'klimaat' niet voorkomen in de beleidsverklaring. "Heeft u minister Fremault (CDH) omwille van de crisis in de zomer willen straffen door haar zonder ook maar één maatregel naar de komende klimaattop te sturen? ", vroeg hij zich af. 'Zero waste' wil niet zeggen dat men het afval verbrandt en hiervoor groenestroomcertificaten opstrijkt, aldus nog de Groen-fractieleider.

Zijn partijgenoot Arnaud Verstraete vond het onbegrijpelijk dat Samusocial de centrale actor in het daklozenbeleid blijft. De organisatie werkt rond de daklozenopvang, maar het beleid is meer dan dat. "76% van de middelen voor daklozenbeleid gaat naar de noodopvang, maar die bereikt maar 14% van de daklozen", aldus Verstraete.

© N-VA

Johan Van den Driessche (N-VA):

'Nauwelijks aandacht voor veiligheid en netheid'
Ook Johan Van den Driessche (N-VA) reageerde schamper over de uithaal van Vervoort naar het fake news over Brussel. Hij wees erop dat er nauwelijks aandacht is in de beleidsverklaring over veiligheid en netheid, "toch thema's die bovenaan en met dikke stip op de klachtenlijst staan van de bevolking en bezoekers. Waar blijft het prostitutieplan, het buurtinformatienetwerkplan, het alarmplatform bij noodsituaties en rampen, het ambitieus plan om het gebrek aan netheid drastisch aan te pakken? "

"Met deze beleidsverklaring wordt extreem duidelijk dat deze regering geen hartslag meer heeft", vult partijgenote Cieltje Van Achter aan, "De regering zegt het aantal verkeersdoden te willen halveren tegen 2020, terwijl uit de recentste cijfers blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers stijgt." Zonder deftig verkeersveiligheidsactieplan gaat de Brusselse regering deze trend niet kunnen keren.

Met de zesde staatshervorming kreeg Brussel er bovendien belangrijke sociale bevoegdheden bij, zoals de kinderbijslag en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, gekoppeld aan een eigen Brusselse zorgverzekering. Na drie jaar is de Brusselse regering er als enige nog niet in geslaagd om een akkoord te hebben over een Brusselse kinderbijslag, over de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden en de Brusselse zorgverzekering.

© Bart Dewaele

Vincent De Wolf​ (MR):

'Regering is gebuisd'
MR-fractieleider Vincent De Wolf stelde zich net als zijn N-VA-collega vragen bij de samenhang van de ploeg-Vervoort. Voor Van Den Driessche is de regering 'virtueel ontslagnemend', De Wolf had het over een 'artificiële eenheid'. Voor hem was de beleidsverklaring een tweede zit voor de regering, na de regeringsverklaring van september, gevolgd door de vertrouwensstemming.

De Brusselse regering is echter gebuisd. Er zat enkel een voldoende in voor bepaalde thema's. In zijn toespraak haalde hij vooral uit naar het mobiliteitsbeleid van minister Smet.

© VB

Dominiek Lootens-Stael​ (Vlaams Belang):

'Brussel importeert armoede van over de wereld'
"Vier op de tien kinderen in Brussel worden geboren in een arm gezin. Meer dan een kwart van die gezinnen leeft zelfs in diepe armoede. En toch blijft Brussel met alle plezier de armoede van over de hele wereld te importeren. Soms lijkt het wel of sommige politici niets liever zouden willen dan dat Brussel een tweede Calais wordt", stelde Dominiek Lootens-Stael.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni