Er komen afgescheiden fietspaden langs de volledige Kleine Ring. Na intens overleg met de betrokken gemeenten heeft minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) de plannen daarvoor maandag voorgesteld. Aan de Poincarélaan is men al met de werken begonnen. Binnen drie jaar moet het mogelijk zijn volledig afgescheiden de ring af te fietsen.

Verspreid over acht aaneensluitende zones, neemt het Gewest de komende drie jaar de Kleine Ring onder handen. Aan elke kant van de ring komt er een fietspad met twee rijrichtingen, en waar mogelijk wordt ook het voetpad verbreed.

“De ring is al een draaischijf voor auto’s, we willen nu hetzelfde voor fietsers”, zegt Pascal Smet (SP.A). “Niet alleen wordt het zo veiliger en aangenamer fietsen, ook de look en feel van de ring zullen aanzienlijk veranderen. De weg wordt leesbaarder, en op het stuk tussen Madou en Troon komen bijvoorbeeld foodtrucks, wat voor een heel andere sfeer zal zorgen”, aldus de minister.

Het overgrote deel zal bestaan uit echte fietspaden, maar op sommige plekken spreekt de minister over fietsstraten. Dat zijn stroken waar de fietser voorrang heeft, maar wel auto's mogen rijden. “Omdat we niet anders konden”, aldus Smet, “bijvoorbeeld omdat auto's een parking moeten kunnen oprijden.” Het gaat om korte, met paaltjes afgezette stukken in de zones Madou - Kunstwet, Troon - Naamse Poort en Hallepoort - Zuid.

Poincarélaan als eerste aan de beurt
Aan de Poincarélaan zijn de werken al begonnen, en ook voor het knooppunt IJzer heeft het Gewest de bouwvergunning al op zak. Voor de andere zes knooppunten worden de vergunningen de komende weken aangevraagd.

Daarvoor moeten ook enkele parkeerplaatsen sneuvelen, maar daar maken de ministers zich geen zorgen over. "Vier vijfde van de parkeerplaatsen blijft behouden", zegt Smet, "en ook ondergronds is nog voldoende reserve om het verlies op te vangen."

Het hele project bestaat uit 12 kilometer fietspaden en kost 25 miljoen euro verspreid over 3 jaar. Dit jaar nog werkt men aan de Poincarélaan, het stuk tussen IJzer en Rogier en dat tussen Kruidtuin en Madou. Het grootste gedeelte van de werven zal voor 2018 zijn, om de werken dan in 2019 af te ronden, wanneer het opnieuw gewestverkiezingen zijn.

Aparte busbeddingen
Op verschillende stukken van de ring zullen er daarnaast ook aparte busbeddingen komen. "Er zijn geen buslijnen die over de hele ring rijden, dus er komt enkel uitbreiding waar nodig", verduidelijkt Smet. "Buslijn 71 krijgt bijvoorbeeld een aparte busbaan in twee richtingen tussen Naamsepoort en Troon omdat een hoge frequentie en regelmaat op die lijn zo belangrijk zijn."

Daarnaast komt er ook een aparte busbedding van Rogier tot Madou. Het kabinet zal hierover later gedetailleerder communiceren, aldus Smet.

Het publiek kan het volledige project volgen via de nieuw gelanceerde website www.kleine-ring.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni