Personeel 'broodrooster' klaagt over reeks constructiefouten

SDS
© BRUZZ
17/10/2016

De bekende hoofdzetel van Leefmilieu Brussel, de zogenoemde ‘broodrooster’ op de site van Thurn &Taxis, zou af te rekenen hebben met forse constructiefouten. Van glazen gevels die scheuren en spleten in vloeren en plafonds, tot insijpeling van water op verschillende plekken. Er is ook sprake van loslatende zonnepanelen, veiligheidslekken en een niet goed afgestelde ventilatie. Het destijds 'grootste passiefkantoor van Europa' werd pas twee jaar geleden in gebruik genomen.

Het is de Franstalige openbare omroep RTBF die maandag de kat de bel aanbindt. "Dit zijn problemen die bij ons gekend zijn, en die zeker aangepakt moeten worden", reageert Barbara Dewulf, directeur informatie bij Leefmilieu Brussel, aan BRUZZ. "We hebben al een advocaat in de arm genomen om onze belangen als huurder te verdedigen. Maar dit zijn problemen die bijna 'normaal' zijn voor een bouwproject van deze omvang, dit belet ons zeker niet om te functioneren."

Bij de inhuldiging werd luid verkondigd dat de zogenaamde 'broodrooster' het grootste passieve kantoorgebouw van Europa was. Nu blijkt dat het gebouw die naam niet bepaald eer aandoet. Typisch voor passiefbouw is een permanente constante temperatuur, het hele jaar door, dankzij een excellente isolatie. Maar in de ‘broodrooster’ is het volgens het personeel soms snikkend heet, soms ijskoud.

Officieel doet de directie van Leefmilieu Brussel de problemen in haar hoofdzetel af als "kinderziekten", maar de RTBF sprak - anoniem - vele werknemers en andere getuigen die het daar niet mee eens zijn. Sinds de ingebruikname van het pand, in november 2014, volgen de problemen en lekken elkaar op.

Al aan de buitenkant vallen de dranghekken op die bezoekers en personeel weg moeten houden van de gevel aan de kant van de hoofdingang. Daar hangt een zonnepaneel dat gedeeltelijk loskomt van de gevel. "Een technische fout", noemt Dewulf het. Andere zonnepanelen zijn volgens de RTBF eerder al naar beneden gekomen.

In een van de gietvloeren is een forse scheur, en een paar van de glazen vensters zijn kapot en moeten vervangen worden.

Waterlekken
Wie het gebouw wil binnengaan, moet door een draaideur die bijvoorbeeld geen kinderwagens aankan. De andere toegangsdeur wordt na de werkuren geblokkeerd met grote houten panelen omdat ze te pas en te onpas openging, bevestigt Dewulf.

Binnen merkte de RTBF-reporter emmers en dweilen, omdat bij aanhoudende regen op een bepaalde plek de kantoren binnensijpelt. Om ze tegen waterschade te beschermen, hebben medewerkers daarom computers overdekt met plastic hoezen. "Acht werkplekken hebben we vanwege het lek moeten afsluiten", zegt Dewulf aan BRUZZ. "Maar in totaal werken hier 650 mensen." Ondergronds heeft ook de parking af te rekenen met wateroverlast.

Investeringsmaatschappij
Het kostte 50 miljoen euro om het gebouw op de Thurn & Taxis-site neer te poten. De broodrooster is eigendom van de investeringsmaatschappij Building Green One (BGO), dochter van verzekeringsmaatschappij Integrale. Jaarlijks telt Leefmilieu Brussel 3,6 miljoen euro neer voor de huur ervan.

Op het kabinet van bevoegd minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) klinkt het dat er occasioneel wel eens een klacht te horen viel, maar dat pas bij de verschijning van het RTBF-artikel de volledige omvang van de problemen duidelijk werd. "De minister heeft daarom zaterdag een volledig rapport aangevraagd bij de gewestadministratie, waarna ze knopen zal doorhakken", zegt woordvoerder Abdel Lassouli aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni