'Personeel Samusocial kreeg jarenlang voorrang voor OCMW-woningen'

Mathias Declercq
© BRUZZ
26/09/2017

De nauwe banden tussen daklozenorganisatie Samusocial en het OCMW van de Stad Brussel zorgden voor systematische vormen van belangenconflicten, zo bleek dinsdag in de onderzoekscommissie Samusocial. Zo kreeg het personeel van Samusocial, maar ook dat van de Irisziekenhuizen, jarenlang bevoorrechte toegang tot woningen van het OCMW. De secretaris-generaal van het OCMW kon dat naar eigen zeggen niet tegenhouden “door het terreurbewind” van ex-directrice Pascale Peraïta (PS).

De onderzoekscommissie naar de onregelmatigheden bij daklozenorganisatie Samusocial stond dinsdagnamiddag weer op de agenda in het Brussels parlement. Het was uitkijken naar de getuigenis van Carine Elst, de secretaris-generaal van het OCMW van de Stad Brussel waar Pascale Peraïta jarenlang de plak zwaaide als directrice.

Al in 2013 kwam Peraïta in opspraak omdat ze, toen nog als directrice bij Samusocial, in een woning van het OCMW woonde, waar ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) toen aan het hoofd stond. Het ging niet om een sociale woning, maar Peraïta had met haar loon van ruim 190.000 euro per jaar hoe dan ook niet niet in aanmerking mogen komen voor de woning. Die werd dan ook nog eens gerenoveerd werd met subsidies van het Gewest.

'Peraïta kwam bovenaan de wachtlijst te staan'
Geconfronteerd met die praktijken en met de vraag hoe het kon dat Peraïta in een woning van het OCMW mocht wonen, antwoordde secretaris-generaal Carine Elst vandaag in de commissie aanvankelijk dat “Peraïta op dat moment de enige kandidate was voor die woning.”

OCMWsecretaris #Brussel:"Peraïta installeerde terreurregime, was duidelijk dat ik me niet moest moeien met #Samusocial" #geenpottenkijkers

— Arnaud Verstraete (@ArnauVerstraete) 26 september 2017

Dat leidde tot consternatie bij de aanwezige parlementsleden. “Er bestaan enorme wachtlijsten voor woningen van het OCMW. En u komt vertellen dat Peraïta de enige kandidate was? Ze is gewoon voor iedereen naar boven geschoven, ondanks het feit dat haar loon haar helemaal niet toeliet om aanspraak te maken op zo'n gebouw”, klonk het bij Ecolo-parlementslid Alain Maron.

Systeem van wederzijdse voordelen
Maar dergelijke voordelen kwamen niet enkel directrice Pascale Peraïta toe. Secretaris-generaal Elst moest toegeven dat er een systeem bestond van wederzijdse voordelen tussen het OCMW, Samusocial, maar ook de Irisziekenhuizen.

Zo kregen ook andere leden van het OCMW voorrang op sociale woningen, maar ook “twee à drie” personeelsleden van de - private - vzw Samusocial. De personeelsleden van de twee organisaties kregen ook gratis ziekenzorg in de Irisziekenhuizen, wiens personeelsleden op hun beurt dan weer voorrang kregen op woningen van het OCMW.

Het OCMW stelde ook bijna constant drie gebouwen en heel wat personeelsleden gratis ter beschikking van Samusocial. Daarnaast kent Samusocial nog steeds een openstaande schuld van 2,5 miljoen euro bij het OCMW van de Stad Brussel.

'Werd constant gecontroleerd'
De praktijken kenden een einde toen het Grondwettelijk Hof zo’n voorkeursbehandeling vernietigde. “Maar rest de vraag hoe de secretaris-generaal, die de niet-politieke leiding van het OCMW op zich moet nemen, zo’n praktijken liet passeren”, klonk het onder meer bij Groen-parlementslid Arnaud Verstraete.

“Dat kwam door het terreurbewind van Pascale Peraïta”, repliceerde de secretaris-generaal. “Ik werd, net zoals iedereen, overal buitengehouden. Bovendien controleerde de kabinetschef van Peraïta – Valérie Vierset – constant al mijn doen en laten. Peraïta was heel intimiderend.”

“Deze getuigenissen verklaren maar voor een deel hoe het systeem van zelfbediening zich onder Mayeur en Peraïta heeft ontwikkeld”, besluit Groen-parlementslid Arnaud Verstraete. “De vraag blijft wel hoe mensen met zo’n belangrijke functie, op zo’n zichtbare plaats, dit regime hebben kunnen blijven handhaven. Er zetelden ook nog andere politieke verkozenen van de meerderheid in de OCMW-raad. We moeten uitzoeken hoe dit allemaal is kunnen gebeuren.”

Et donc le personnel du #samusocial, asbl "privée", avait accès prioritaire aux 3000 logements CPAS et gratuité soins (CPAS couvrait).

— Alain Maron (@alainmaron) 26 september 2017

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni