Persoons: ‘Daklozenproblematiek draait niet om imago’

MD
© BRUZZ
07/04/2017

“In plaats van daklozen te beboeten en te verplaatsen, moeten we hen net herintegreren en hen huisvesting aanbieden.” Dat zegt schepen van de Stad Brussel Ans Persoons (SP.A) in een reactie op de voorstellen van oppositieraadslid Bianca Debaets (CD&V) om de overlast van daklozen en bedelarij op de centrale lanen aan te pakken. “De Stad Brussel komt daarom binnenkort met een globaal plan dat in de diepte de problemen aanpakt”, klinkt het.

Ans Persoons, in de paasvakantie even waarnemend burgemeester van de Stad Brussel, is het grondig oneens met de voorstellen die oppositieraadslid Bianca Debaets (CD&V) vrijdagochtend lanceerde. Debaets wil bijvoorbeeld door middel van GAS-boetes strenger optreden tegen bedelarij en zelfs van de centrale lanen een bedelvrije zone maken.

“We delen allemaal de bezorgdheid over het aantal daklozen en bedelaars in onze stad”, zegt Persoons aan BRUZZ, maar de schepen heeft het er moeilijk mee dat bedelaars in de eerste plaats gezien worden als een imagoprobleem voor de Stad en voor de centrale lanen. “Of het nu op de centrale lanen is of ergens anders, dat maakt voor mij niets uit. We kunnen niet gewoon de problemen verplaatsen”, is Persoons scherp voor de ideeën van Debaets.

Ook het voorstel om bedelaars te kunnen beboeten met GAS-boetes, houdt voor Persoons geen steek. “Die mensen bedelen omdat ze geen geld hebben. En dan gaan ze wel die boetes betalen? Naar welk adres moet die boete dan gestuurd worden? Ik heb het eerlijk gezegd een beetje gehad met politici die luid hun verontwaardiging laten klinken om te kunnen scoren op de rug van de zwaksten, zonder structureel iets te veranderen.”

Housing First
De schepen wil zelf vooral werk maken van het Housing First-principe, waarbij langdurig daklozen stap voor stap opnieuw toegang krijgen tot huisvesting. “Dat doen we bijvoorbeeld al in het wijkcontract Jonction, waar we aangepaste woningen hebben gebouwd om daklozen van de straat te halen.”

De Stad Brussel zal binnenkort overigens een globaal plan voorstellen dat de problematiek van bedelarij en daklozen moet aanpakken. Een onderdeel daarvan zijn zogeheten "ontnuchteringscellen" in de ziekenhuizen, waar mensen die met een drugs- of alcoholverslaving kampen, naartoe kunnen gebracht worden en waar ze overtuigd kunnen worden om langdurige hulp te zoeken.

Veel meer details kan de schepen echter nog niet kwijt. “We hebben lang overlegd met alle sociale partners om een akkoord te vinden. Dat plan wordt binnenkort voorgesteld in het College van de Stad Brussel, pas daarna zal burgemeester Mayeur er over communiceren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni