© Filip Van der Elst

'Niet aanslagen, maar veroudering is probleem horeca'

AL
© BRUZZ
06/07/2016

Eerder deze week was er een opvallend economisch bericht: Brussel telde in de eerste helft van dit jaar een kwart minder faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat terwijl we aanhoudend noodkreten horen vanuit de Brusselse handel, horeca en toeristische sector. “Diensten blijven draaien, aanslagen of niet”, zegt VUB-professor economie Peter Claeys.

In Brussel gingen in de eerste helft van dit jaar 25,96 procent minder bedrijven over de kop dan in dezelfde periode vorig jaar. De faillissementen in de horeca blijven zowat dezelfde als in 2015. In Brussel ging het om 202 zaken dit jaar, tegenover 201 in de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van specialist in bedrijfsdata Graydon.

Die cijfers vallen op, want sinds de invoering van de voetgangerszone in het centrum van Brussel eind juni vorig jaar en de aanslagen van 22 maart regent het onrustwekkende berichten vanuit de Brusselse handel, horeca en toeristische sector. Vorige maand nog waarschuwde Horeca Brussel voor een golf van faillissementen na de zomer.

Als de Brusselse horeca het nu al moeilijker heeft dan even geleden, ziet professor Claeys daarvoor noch de voetgangerszone, noch de aanslagen als reden: “Mijns inziens is het probleem van de horeca-sector eerder gerelateerd aan het niet moderniseren van het aanbod. Het is op veel plaatsen nog altijd niet mogelijk om elektronisch te betalen.”

De sector moet zelf iets ondernemen, vindt Claeys: “Snel bediend worden, een ruimere keuze krijgen, openingsuren… en andere problemen maken van de horeca in Brussel niet de meest vooruitstrevende sector. Dat is problematischer dan de daling in het aantal toeristen voor de overleving van de sector.”

Ook in andere sectoren dan de horeca, mag de impact van de aanslagen van 22 maart niet overschat worden. “We moeten er ook rekening mee houden dat de structuur van de Brusselse economie vooral gebaseerd is op diensten, en dat die diensten vooral gebaseerd zijn op de internationale instellingen. Aanslagen of niet, maar de EU structuren blijven draaien, en hebben personeel nodig”, aldus nog Claeys.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni