Platform BrusselsTogether wil burgerbewegingen laten samenspannen

SDS
© BRUZZ
25/07/2017

Meer en meer Brusselaars starten collectieven en burgerbewegingen. Ze ijveren ervoor om iets concreets in de stad te veranderen. Maar die 'doeners' moeten er ook minder fijne dingen als administratie en boekhouding bijnemen. Het internetplatform BrusselsTogether wil al die stadsinitiatieven helpen met de praktische kant van de zaak, met kennisuitwisseling en netwerkevenementen.

Storify is een internetapplicatie waarmee je digitale verhalen kunt maken met behulp van sociale media. De Belgische bedenker ervan, Xavier Damman, woont het grootste deel van de tijd in New York, maar spendeert elke maand tien dagen in Brussel. Hij zag problemen waar de Brusselse politiek niet mee bezig was, maar tegelijk ook veel burgerbewegingen. Die weten van elkaar niet altijd waar de anderen mee bezig zijn.

“In juni 2016 kwamen we met tien mensen samen om te kijken hoe we dingen konden veranderen in Brussel”, zegt Jean-François De Hertogh, neef van Damman en beheerder van BrusselsTogether. “We dachten aan een groot platform dat kon helpen om de problemen op te lossen.”

BrusselsTogether, dat in september vorig jaar werd opgericht, is een concrete toepassing van het open-sourceplatform OpenCollective dat Damman met twee anderen heeft bedacht. Brusselse burgerbewegingen houden er volledig transparant hun boekhouding bij, kunnen er kennis uitwisselen door op elkaar te reageren, en kunnen er via crowdfunding fondsen werven.

10 procent participatiebudget
“Als ze geen rechtspersoon hebben, kunnen ze onze gemeenschappelijke bankrekening gebruiken voor inkomsten en uitgaven”, zegt Jean-François De Hertogh. “Tien procent van de inkomsten gaat naar een gemeenschappelijk participatief budget, waarbij we met z’n allen kunnen beslissen hoe dat geld te investeren om de gemeenschap te verbeteren.”

Zeventien collectieven hebben zich intussen ingeschreven bij BrusselsTogether. Refugees Got Talent, dat vluchtelingen met artistieke ambities wil helpen, zit erbij bijvoorbeeld, of Veganizer BXL, die de stad meer vegan-vriendelijk wil maken. Ook een collectief dat de technologische kloof in de samenleving wil overbruggen, het open-source niet-commerciële sociale netwerk Mastodon.Brussels, of een groep die elektrische voertuigen promoot, hebben zich al ingeschreven.

Het gemeenschappelijke doel is vooruitgang boeken richting een duurzame, participatieve toekomst, en verandering niet langer over te laten aan de politiek. “We zijn allemaal hoogopgeleid”, zegt De Hertogh. We willen het leven in de stad verbeteren, om meer kansen te creëren voor iedereen, ook zij die minder geluk hadden dan wij.”

“We willen het spel van de politici niet langer spelen”, verwoordde Damman het bij de Britse website over stedelijkheid Citymetric. “We proberen niet binnen die structuren te opereren. In de plaats daarvan creëren we onze eigen infrastructuur, en krijgen we zo dingen gedaan.”

Ideeën pitchen op de Meetup
Sinds februari organiseert Brussels Together elke maand ook een meetup, waar burgerbewegingen zich kunnen voorstellen aan de anderen, en mensen nieuwe ideeën kunnen pitchen. Sinds twee maanden hebben de meetings ook een gezamenlijk thema. “In juli waren er bijvoorbeeld 70 mensen op de bijeenkomst over duurzame voeding. De volgende, op woensdag 6 september, zal draaien rond het thema mobiliteit”, zegt De Hertogh.

Vanaf september gaat BrusselsTogether samenwerken met crowdfundingplatform GrowFunding. Mensen die voor een project een bedrag in de wacht hebben gesleept zullen nadien bij BrusselsTogether terechtkunnen om transparant de boekhouding te helpen voeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni