Maximiliaanpark vluchtelingen asielzoekers
© Ivan Put

Politie voert controles op aan Maximiliaanpark: 'Vooral signaal geven'

RVE
© BRUZZ
12/06/2017

Wie in de buurt woont of werkt heeft het misschien al gemerkt: de politiecontroles in en rond het Maximiliaanpark zijn sinds kort een dagelijks fenomeen geworden. De Dienst Vreemdelingenzaken coördineert de controleacties mee: “Soms pakken we meer dan honderd mensen tegelijk op. Dan geven we hen hopelijk een duidelijk signaal, maar het merendeel belandt toch weer op straat.”

Agenten van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene controleren de aanwezige asielzoekers rond het park - momenteel een 400-tal - sinds een tweetal weken bijna elke ochtend, vaak nog voor dageraad. Aanleiding van de verhoogde frequentie zijn de aanhoudende klachten van buurtbewoners over zware overlast. Elke nacht slapen er mensen op straat, de bosjes dienen als toilet. “Noodgedwongen,” zegt Françoise Romnee van Infopunt Hulp Vluchtelingen BXL, die voedselpakketten uitdeelt aan het park. “Ik snap dat het niet leuk is voor de omwonenden, maar wat kunnen die mensen anders doen?”

“Nu komen we er zo goed als dagelijks,” bevestigt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. “Dat is dan steeds met een tiental agenten en een drietal combi’s. We controleren identiteitspapieren en verwijzen mensen door naar de Dienst Vreemdelingenzaken. En dat gaan we blijven doen zo lang het probleem aan het Maximiliaanpark blijft bestaan.”

Terug op straat
“Vorige vrijdag heeft de politie hier bijvoorbeeld na een grote actie 115 mensen binnengebracht,” illustreert Geert De Vulder van Vreemdelingenzaken. “Die zijn dan eventjes administratief aangehouden, maar uiteindelijk zijn er maar 15 opgesloten met het oog op een definitieve verwijdering. Dat zijn mensen die we kunnen uitwijzen omdat een andere EU-lidstaat verantwoordelijk is voor hun asielaanvraag. Dat profiel krijgt prioriteit, we hebben geen middelen om veel meer te doen.”

De rest – in het voorbeeld een honderdtal mensen – belandt dus opnieuw op straat. “We hopen dat we met de controles minstens een signaal geven: ‘Je kan hier niet gewoon rondhangen, vroeg of laat wordt je toch opgepakt’. We geven hen dan het bevel om het grondgebied te verlaten, maar daar blijft het bij. Meestal belanden ze gewoon weer op straat, een echte structurele oplossing hebben we voorlopig niet,” besluit De Vulder.

Rustige controles
Ondertussen zet Romnee haar dagelijkse bedelingswerk verder. Ze ziet de steeds frequentere controles aan met lede ogen. “Gelukkig verlopen ze doorgaans vrij rustig, met hier en daar hoogstens een schop of een brute aanhouding. Maar goed, zo lang er geen structurele oplossing komt, gaan zulke acties niets oplossen.”

Een papier met het bevel om binnen de zes dagen te vertrekken helpt volgens Romnee dus niet veel. “Hooguit zorgen de controles nog eens voor een verschuiving van het probleem, van het Maximiliaanpark naar een andere zone rond het Noordstation. Maar dat is waar de asielzoekers altijd gaan blijven zitten, tot ze naar Engeland kunnen vertrekken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni