Politie wil Iraanse student doen opdraaien voor kosten grootschalige interventie

© BRUZZ
22/07/2016

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene wil de UGent en haar Iraanse student doen opdraaien voor de kosten van de grootschalige interventie van afgelopen woensdag. Federale politie en ontmijningsdienst DOVO werden toen opgetrommeld voor wat uiteindelijk een doctoraatsstudent op onderzoek bleek. Het openbaar leven in het centrum rond het Muntplein lag urenlang stil.

“We zijn het kostenplaatje momenteel aan het berekenen”, zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. “Het gaat concreet om de werkuren van onze politiediensten, alsook die van de federale politie en van ontmijningsdienst DOVO."

"De eindafrekening is nog niet gemaakt, maar voor onze communicatiediensten alleen al gaat het om 20 werkuren. Dat alles gaan we proberen terugbetaald te krijgen van de UGent en haar student, via de rechtbank", zegt De Coninck.

Onderzoek naar straling
Ter herinnering. Afgelopen woensdag werd de omgeving van het Muntplein opgeschrikt door een grootschalig politieoptreden. Reden: een verdachte man in een dikke winterjas van waaronder draadjes tevoorschijn kwamen. Het speciale interventieteam van de federale politie alsook ontmijningsdienst DOVO kwamen ter plaatse. Vijf uur lang werd de man onder schot gehouden.

Het bleek te gaan om Reza A. (29), een Iraanse doctoraatsstudent die onderzoek deed naar gsm-straling. Volgens vrienden en collega’s geciteerd in De Standaard op vrijdag de braafste gast van Gent en omstreken.

Slechte wil
Niet zo volgens de politie. “De student was overduidelijk van slechte wil, hij gaf geen gevolg aan de bevelen van betrokken agenten”, vervolgt De Coninck.

De Coninck vergelijkt het incident met een ander voorval in de ochtend van 21 juli. Toen werd een taxi met getinte ramen door de politie aan de kant gezet in het stadscentrum, de inzittenden gedwongen op de grond te gaan liggen. Het bleek een filmploeg op locatie.

“In dat geval was de hele episode in tien minuten voorbij”, zegt De Coninck. “Ze gaven onmiddellijk gevolg aan de bevelen van de patrouille ter plaatse. Er moest ook geen versterking worden geroepen. Zo zijn er geen extra kosten gemaakt. Wel zo in het geval van de student.”

Volgens de politie is het dan ook standaardprocedure wanneer de politie moet uitrukken voor iets wat uiteindelijk vals alarm blijkt: de schuldige doen opdraaien voor de gemaakte kosten.

Nattigheid
Nog voor de grote interventie was de student op woensdagmiddag al tegengehouden door twee politieagenten in het stadscentrum. Nadat hij had uitgelegd wat hij deed en schriftelijk bewijs had voorgelegd, mocht hij verder. Dat zegt de UGent vandaag in De Standaard.

“Desinformatie”, zegt De Coninck. “Geen enkele agent heeft hem staande gehouden. De UGent voelt nattigheid en probeert zich eruit te praten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni