vincent Houssin BRUZZ 1553

Politievakbond: 'Langetermijnplan voor aanwervingen absoluut nodig'

© Belga
21/03/2017

Dat het Brusselse Kanaalplan wordt uitgebreid naar heel België zou een goede zaak zijn. Maar als er meer controles moeten uitgevoerd worden, zijn er meer middelen en aanwervingen nodig bij de politie. Een langetermijnplan voor aanwervingen is daarom nodig, zegt Vincent Houssin van de vakbond VSOA Politie dinsdag.

Houssin reageert daarmee op uitspraken van de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle. Zij wil dat het Brusselse Kanaalplan wordt uitgebreid naar het hele land.

"Op alle domeinen, van bouwinspecties tot de controle van vzw's, gaan we na of de wet wordt nageleefd", zei De Bolle. "We leggen de onderliggende geldstromen bloot die terreur financieren, zoals de drugshandel. Justitie staat in voor een vervolg op de politieacties. Die integrale aanpak, waarbij het lokaal bestuur, de preventiediensten, het gerecht, de lokale en de federale politie samenwerken, levert goede resultaten op."

'Koken kost geld'
Samenwerken met andere diensten is volgens Houssin een "goed signaal". "Maar koken kost geld", reageert de ondervoorzitter van de politievakbond. "Er zijn daarom meer middelen en meer capaciteit nodig voor de politie. En een langetermijnplan voor aanwervingen is noodzakelijk. Dat is een signaal voor de huidige, maar ook voor de volgende regering. Elke regering moet blijven investeren in de politiediensten." Dat zei Houssin eerder ook al aan BRUZZ.

Houssin pleit dinsdagmiddag nogmaals voor een nieuw Octopusplan, over alle partijgrenzen heen, dat investeringen en aanwervingen vastlegt voor de komende jaren, ook voor de volgende legislatuur.

"Het is belangrijk dat ook volgende regeringen verder investeren in de politie. De politie is immers geen politiek instrument", aldus Houssin.

Proactief tegen radicalisering
De politievakbond benadrukt ook dat proactief werken belangrijk is om radicalisering tegen te gaan. "Veel andere, doorgaans kleinere criminele feiten, zoals huisjesmelkerij, drugsfeiten en wapenhandel, leiden ook tot radicalisering. Om steden en gemeenten leefbaar te houden, is het vermijden van die criminaliteit ook belangrijk", aldus Houssin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni