De Brusselse PS wil sneller dan aangekondigd ‘het vertrouwen met de bevolking’ herstellen. De graaicultuur bij de Waalse intercommunale Publifin en de Vlaamse afgeleide Publipart maakt ook linkse politici in de hoofdstad zenuwachtig. Alle kaarten moeten op tafel, zo luidt het. Een decumul tussen schepen-burgemeestersambt en een zitje in het parlement is het meest opvallende voorstel.

De Brusselaars ontsnappen op dit ogenblik aan verhalen over graaicultuur en het moet gezegd dat in het regeerakkoord al een hoofdstuk opgenomen is over politiek en ethiek, alleen heeft het lang geduurd voor de regering-Vervoort in gang schoot en gaan sommige maatregelen pas in 2024 in. Maar de PS schakelt nu een versnelling hoger. Tegen 2018, dus na de volgende gemeenteraadsverkiezingen al, moet het gedaan zijn met het cumuleren van een schepenambt of burgemeestersambt met een zitje in het (Brussels) parlement. Het voorstel werd gedaan door Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx, geflankeerd door de schepenen-parlementsleden Caroline Désir en Philippe Close. De decumul is al een oud thema in de hoofdstad.

De Vlaamse en Franstalige groenen zijn altijd al tegen cumul geweest om te verhinderen dat het Brussels parlement zou afglijden tot het niveau van een gemeenteraad, wat het bijwijlen ook geweest is. Of dat er te veel macht in handen van te weinig mensen zou worden geconcentreerd. Maar ook om het imago van politici als poenscheppers tegen te gaan.

Schrijven dat de Franstalige partijen laaiend enthousiast reageerden op de voorstellen van de PS zou de waarheid geweld aandoen. MR, CDH en Défi staan op de rem. Ze willen er best over praten, maar Vincent Dewolf (MR) vraagt zich af of die wijzigingen al in 2018 moeten. Olivier Maingain (Défi) is het eens met de decumul, maar alleen als alle parlementen meedoen, en Benoît Cerexhe pleit voor een band tussen gemeenten en gewest. Dat laatste argument werd al op de persconferentie van de PS van tafel geveegd met het argument dat er in het kleine Brussel geen tekort aan politieke contacten is.

Vlaamse partijen
Van Vlaamse kant zijn Groen en SP.A voor een decumul. De N-VA reageert verrassend afwijzend: “De beste manier om een decumul tegen te gaan, is de fusie van de negentien gemeenten. De voorstellen van de Parti Socialiste is morrelen in de marge. In Brussel is de verstrengeling tussen gewest en gemeenten zo groot dat een decumul de controle van gemeenteraad en parlement nog zal bemoeilijken.”

Fractievoorzitter van CD&V in het Brussels parlement, Paul Delva: “Wij staan achter een cumulverbod voor gemeenten vanaf 20.000 inwoners, maar de partijorganen kunnen afwijkingen toestaan. Vanaf 50.000 is er een totaalverbod zonder afwijkingen voor burgemeesters. Dat is het partijstandpunt, maar ik heb zelf aan een schepenambt in mijn gemeente Sint-Pieters-Woluwe verzaakt in 2012. Ik ben dus voor decumul.”

Els Ampe, fractievoorzitter van Open VLD wil eerst volledige transparantie over de huidige situatie, ze wil weten of er nu parlementsleden zijn die de regel overtreden. Nu mogen parlementsleden die cumuleren niet meer verdienen dan 150 procent van de parlementaire vergoeding: “Vervoort moet dringend werk maken van een officiële cumuleo.be, waarop alle publieke mandaten en de vergoedingen staan zowel voor verkozenen als voor niet-verkozenen zoals kabinetsleden. Er wordt geïnsinueerd dat er parlementsleden zijn die de regel overtreden, die meer dan 150 procent binnenrijven met publieke mandaten. We willen weten of dat klopt en wie die parlementsleden zijn.”

Het Brussels parlement is ondertussen begonnen met de discussies rond ethiek en transparantie.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni