Regering staat achter beleid, Open VLD en CD&V uiten wel kritiek op stijl van Francken

© Belga
21/09/2017

De regering staat achter het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat heeft vicepremier Jan Jambon (N-VA) donderdag in de Kamer gezegd na vragen over de veelbesproken missie met ambtenaren van het Soedanese regime om migranten uit het Maximiliaanpark te helpen identificeren. Bij Open VLD en CD&V was wel kritiek te horen op de communicatiestijl van Francken.

In en rond het Maximiliaanpark zijn de voorbije maanden 103 Soedanezen opgepakt en naar een gesloten centrum overgebracht. De betrokkenen willen geen asiel aanvragen in ons land omdat ze naar het Verenigd Koninkrijk willen.

Kritiek op beleid
Met het oog op hun terugkeer naar Soedan heeft staatssecretaris Francken met de ambassadeur van Soedan afgesproken dat ambtenaren uit het door dictator Bashir geleide regime de mensen hier mogen helpen identificeren.

"Du jamais vu", zei Wouter De Vriendt (Groen). "Om mensen te helpen identificeren nodigen we het regime uit waarvoor die mensen op de vlucht zijn." "Wat is de ondergrens voor het fatsoen van ons beleid", zei Monica De Coninck (SP.A). "We zijn vriendjes met Saoedi-Arabië, Kazachstan, Azerbeidzjan en Soedan en gaan intussen met vier ministers in New York lobbyen voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad. Van hypocrisie gesproken."

Internationale afspraken
Minister Jambon antwoordde dat het gevoerde beleid in overeenstemming is met internationale afspraken en dat er dus geen mensen teruggestuurd worden als hun integriteit niet gegarandeerd is.

Hij wees erop dat de Soedanezen uit het Maximiliaanpark op elk moment asiel konden aanvragen en dat ze in beroep konden gaan tegen hun uitwijzing.

Eerdere samenwerkingen
De vicepremier zei ook dat Soedan een belangrijk land is voor de EU inzake migratiemanagement en dat er al met andere landen gelijkaardige samenwerking was opgezet. Zo zou er in februari in Frankrijk een Soedanese identificatiemissie zijn geweest.

Jambon sprak van een integrale en multidisciplinaire aanpak, met informatie voor de migranten in het park over de mogelijkheid om asiel aan te vragen en met opvang door Samusocial voor de meest kwetsbare groepen.

Op de meerderheidsbanken is er steun voor het beleid van Francken. Patrick Dewael (Open VLD), ooit zelf als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor asiel en migratie, zei dat een terugkeerbeleid een "ondankbaar" maar noodzakelijk aspect is van het beleid en dat daar identificatiemissies bij horen, soms met gevoelige landen.

Kritiek op communicatie
Wel was er kritiek op de communicatiestijl van Francken. De staatssecretaris stuurde een tweet met de hashtag #opkuisen uit over het Maximiliaanpark. "Als je zo'n delicate opdracht moet uitvoeren, moet je niet nodeloos provoceren en polariseren," zei Dewael. De stijl van Francken is de onze niet."

Dewael had ook kritiek op de karikatuur van Francken in nazi-kostuum die de Ecolojongeren de wereld in stuurden. "Walgelijk. Dat is een banalisering van de gruwel van Auschwitz, dat doe je niet."

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten sloot zich daar bij aan. "We moeten menselijk communiceren".

De PS vindt dat de meerderheid Francken opzij moet schuiven. "U bent medeplichtig met zij die week na week de democratie met de voeten treden. Zet Francken opzij en geef de rechtsstaat opnieuw waardigheid", zei Julie Fernandez-Fernandez.

Volgens SP.A-Kamerlid De Coninck wijst de communicatiestijl van Francken op een "façadebeleid". "Grote verklaringen, veel afschrikking. Ze zullen niet meer naar het park gaan, maar wel naar elders. Ik denk dat u op termijn een groter probleem hebt".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni